Hoppa till huvudinnehåll

Oroliga flyktingar lämnar misären i Idomeni

Egima från Afganistan låter sin dotter Satayesh vaccineras i flyktinglägret i Idomeni.
Egima från Afghanistan låter sin dotter Satayesh vaccineras i flyktinglägret i Idomeni. Egima från Afganistan låter sin dotter Satayesh vaccineras i flyktinglägret i Idomeni. Bild: Rocco Rorandelli/TerraProject/Läkare Utan Gränser hjälparbete,flyktingar,flyktingläger,hjälporganisationer

Evakueringen av det enorma flyktinglägret Idomeni har hittills gått lugnt till, men en oviss framtid väntar dem som nu lämnar lägret. Svenska Johanna Haddad från organisationen Läkare utan gränser som har arbetat som kulturtolk i lägret i två och en halv månad beskriver förhållandena i lägret som omänskliga.

– När jag kom till Idomeni hade gränsen nyligen stängts och med tiden så fylldes lägret med människor. Som mest har nästan 15 000 människor bott och levt i absolut oacceptabla förhållanden, säger hon.

Hon berättar att lägret var fullt av trasiga tält och tält som höll på att falla ihop – tält som människorna i lägret bodde i. I lägret är det också dålig tillgång till duschar och toaletter. Invånarna i lägret värmer vatten i stora aluminiumkonserver över öppen eld för att kunna tvätta sig.

– Vissa i lägret har inte fått duscha på en månad och matkön kan ta uppemot tre timmar vissa dagar. Man möts av ett hav av människor som alla är frustrerade över sin situation, säger Haddad.

Johanna Haddad har arbetat som kulturtolk för Läkare Utan Gränser i flyktinglägret Idomeni.
Johanna Haddad har tillbringat två och en halv månad med flyktingarna i lägret i Idomeni. Johanna Haddad har arbetat som kulturtolk för Läkare Utan Gränser i flyktinglägret Idomeni. Bild: Läkare Utan Gränser idomeni,Läkare utan gränser

Svårt att beskriva

Haddad kom till Idomeni i mitten av mars och under sin tid där har hon sett den totala misär flyktingarna lever i.

– Man blir tagen och berörd. Det är svårt att sätta ord på vad det är man faktiskt ser varje dag, men man blir väldigt ledsen. Att ha fått vara här och ta del av de här människornas historier betyder ändå väldigt mycket för mig, säger hon.

Människorna som Haddad har mött i Idomeni har flytt från Syrien och Irak, men också Afghanistan och Iran. En del kommer från Marocko och Algeriet.

Inga våldsamheter under evakueringen

Enligt Haddad har tömningen av lägret som inleddes i tisdags hittills gått lugnt till. På grund restriktioner har hon själv inte fått komma in i lägret sedan evakueringen påbörjades, men Läkare Utan Gränser har ett litet team på plats som ser till invånarnas hälsa.

– Allt har gått lugnt till och inget våld har förekommit under evakueringen, säger hon.

Bussar väntar vid flyktinglägret i Idomeni
Bussar väntar vid flyktinglägret i Idomeni Bild: Amir Karimi/MSF idomeni,flyktingläger,Läkare utan gränser

Oklar framtid

För dem som nu evakueras från Idomeni väntar en oviss framtid. Invånarna i lägret ska förflyttas till andra läger runtom i Grekland. En del kommer att flyttas till läger i närheten av staden Thessaloniki.

– Flyktingarna kommer fortsättningsvis att bo i tält, de kommer inte att få flytta in i lägenheter eller permanenta hem, säger hon.

De som har flytt sina hem drömmer nu otrygghet och en bättre framtid. Många vill studera och enligt Haddad har en stor del flytt för sina barns skull.

– En del av barnen har inte fått gå i skola på flera år sedan kriget bröt ut, säger Haddad.

Stort politiskt misslyckande

– De här människorna behöver svar. De är väldigt frustrerade och oroliga över det som sker och de behöver få mera information. Framförallt behöver de få bättre levnadsförhållanden, säger Haddad.

Hon ser hela flyktingsituationen som ett stort politiskt misslyckande och anser att EU borde ta sitt ansvar.

– Någon måste ta ansvar för såhär kan det inte längre fortsätta, säger hon.

Här finns en massa splittrade familjer.

Enligt Haddad har en del av människorna lämnat lägret frivilligt redan tidigare och åkt någon annanstans. Var de har hamnat är oklart. Enligt myndighetskällor är det i synnerhet många män som har tagit sig vidare från lägret med hjälp av människosmugglare. Nu försöker desperata kvinnor och barn få kontakt med männen som befinner sig i andra länder.

– Det finns jättemånga splittrade familjer. Många som har en respektive i ett annat land, som redan bor där sedan en tid tillbaka och som vill återförenas med resten av familjen, säger hon.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes