Hoppa till huvudinnehåll

Samlingspartiets ledning är inte populär

Alexander Stubb i Esbo den 2 maj 2016.
Samlingspartiets ordförande Alexander Stubb. Alexander Stubb i Esbo den 2 maj 2016. Bild: All Over Press / Petteri Paalasma Alexander Stubb,Samlingspartiet,politik

Samlingspartiets ledning är allt annat än populär. Det visar TNS Gallups nya undersökning som Yle tagit del av. För tillfället anser varannan finländare att Samlingspartiets ledning är okunnig, då endast en tredjedel var av den åsikten i oktober i fjol.

Det är inte bara Samlingspartiet som får kritik. 40 procent anser även att Sannfinländarnas ledning är okunnig, medan motsvarande procent för Centern och SDP är 37 procent. Bäst klarar sig De gröna då bara 22 procent anser att ledningen är okunnig.

Rekordmånga anser att Samlingspartiet är ett arrogant parti - hela 61 procent tycker det. Finländare tycker inte heller att ledarna för de andra partierna har klarat sig så värst bra. Vänsterpartierna anses ändå vara minst arroganta.

Enligt finländarna har Centern och Sannfinländarna de mest karismatiska ledarna, men deras dragningskraft har sjunkit efter att regeringen Sipilä bildades.

Ännu för två år sedan ansåg var tredje medborgare att ledarna för Centern och Sannfinländarna är karismatiska. Nu är det bara var femte som anser det.

Få anser att SDP är karimatisk

Bara 14 procent anser att Samlingspartiets ledare är karismatiska. Då Stubb inledde sitt ordförandeskap hösten 2014 låg siffran på 29 procent.

Ledningen för SDP anses inte heller särskilt karismatisk. Partiet har stigit i opinionsmätningar men bara 7 procent anser att ledningen är karismatisk. Centerpartiet anses ha den mest karismatiska ledningen.

Då man jämför partierna i sin förmåga att förnya samhället placerar sig Samlingspartiet i topp. 31 procent av finländarna anser att partiet är kapabelt till att förnya samhället.

De gröna placerar sig som tvåa och Centern som trea. 14 procent av finländarna anser att Sannfinländarna och SDP förnyar samhället medan Vänsterpartiet ligger på botten med sina 10 procent.

Centerns image bäst

När det gäller partiernas helhetsimage blir Centern etta, en placering som partiet haft sedan 2013. De Gröna placerar sig som tvåa och SDP som trea.

För första gången under det här årtiondet är Samlingspartiet inte längre en av de tre mest omtyckta partierna vad gäller partiets image. Efter Samlingspartiet kommer Sannfinländarna och Vänsterpartiet.

1316 finländare intervjuades för undersökningen som gjordes i april. Felmarginalen är 2,7 procent åt båda hållen.

Olli Lindqvist/Kokoomuksen johdolle murska-arvio puolueiden imagotutkimuksessa

Läs också