Hoppa till huvudinnehåll

Stjärnor i VM – kungar på Instagram

Sebastian Aho och Patrik Laine
Stjärnor i VM – kungar på Instagram. Sebastian Aho och Patrik Laine Bild: All Over Press sport,ishockey,Sebastian Aho,Patrik Laine

Yle Sporten gjorde en lika snabb som oakademisk undersökning på ämnet "Vem är silverlejonens Instagram-konung?", det vill säga vem som har mest Instaföljare. Föga överraskande dominerar det yngre gardet listan.

Att kontrollera människors Instagram-profiler – eller för den delen vilka som helst profiler på de sociala medierna – är inte det lättaste. Åtkomsten är förstås lätt: det är bara att logga in på Instagram och skriva in ett namn. Problemet är bara hur man kan vara säker på att en viss profil säkert hör till just denna människa.

Ett exempel: Mikko Koivu "har" åtminstone sex stycken profiler på Instagram, men av dem är knappast en enda hans riktiga. Kanske han inte har en? Eller kanske han har något hemligt namn under vilket han postar sina semesterbilder? Vem vet.

Men om vi utgår från profiler som antas vara rätta ser Finlands lejonranking ut så här:

1. Patrik Laine, 72 500 följare
2. Sebastian Aho, 72 300 följare
3. Leo Komarov, 52 800 följare
4. Aleksander Barkov, 50 800 följare
5. Mikko Rantanen, 13 200 följare
6. Jarno Koskiranta, 4 602 följare
7. Atte Ohtamaa, 3 715 följare
8. Esa Lindell, 2 652 följare

Ovan nämnda silverlejon har en Instagramprofil som undertecknad tycker att verkar riktig: resten är mer eller mindre diffusa.

Skip Instagram post

View this post on Instagram

My boy!

A post shared by Patrik Laine (@patriklaine) on

Resultatet ger vid handen några intressanta fakta. Dels förstås att Lejonens unga garde med Laine & Aho i spetsen leder med bred marginal. De unga herrarnas siffror är så lika (även om Laine har ett försprång på ett par hundra) att man kan anta att alla i princip följer båda. Endera ingen eller så båda två.

Resultatet visar också att skillnaderna i popularitet (åtminstone på Instagram) är enorm. Spelare som Koskiranta, Ohtamaa och Lindell har förvisso många följare men ingenting jämfört med de tu ungtupparna. Noterbart är också att bara ungefär en tredjedel av VM-lagets spelare verkar ha en Instagramprofil.

Dessutom bör man notera att deras inlägg är väldigt få till antalet. Laine har postat 40 foton, Aho 13, Lindell 61. Med andra ord är förhållandet mellan antalet följare och antalet upplagda bilder hisnande: Ahos siffra är 5562 följare per foto och Laines 1812 per foto. Lindells motsvarande siffra är "bara" 43 per foto. För de flesta "vanliga" människor tenderar samma siffra att närma sig ett eller till och med noll...

Läs också

Nyligen publicerat - Sport