Hoppa till huvudinnehåll

Borgå sjukhus ska räddas med hundratals postkort

SFP delar ut postkort på vårmarknaden, som en del av kampen för att bevara Borgå sjukhus. Korten kan man underteckna och stoppa i en låda som riksdagsledamot Mikaela Nylander (SFP) personligen kommer att överlämna till familje- och omsorgsminister Juha Rehula.

gallup
Det är ivrigt vid SFP:s tält gallup Bild: Yle/Robin Halttunen rädda borgå sjukhus

I SFP:s tält mitt i marknadsvimlet står Gia Mellin-Krank (SFP) och delar ut röda postkort med texten "Bevara Borgå sjukhus". Många vill ta emot kort, skriva under dem och stoppa dem i den låda som ska överräckas till social- och hälsovårdsminister Juha Rehula.

- Bara de första timmarna har vi delat ut säkert 200 kort, säger Mellin-Krank och fångar upp ytterligare några förbipasserande som undertecknar. Hon tycker att det känns fint att arbeta för något så viktigt.

För framtidens barn

Två av dem som gärna skriver under är Emma och Ella Wahlström. På frågan varför de vill skriva under pekar Emma Wahlström på sonen, som sitter i sin vagn.

- För honom, säger hon utan att tveka.

gallup
Emma och Ella Wahlström tycker att det är självklart att sjukhuset ska bevaras gallup Bild: Yle/Robin Halttunen sfp

Varför det är viktigt att bevara sjukhuset har de svårt att svara på.

- Det är ju så självklart!, säger Ella.

Borgå behöver ett fullständigt sjukhus, menar de, och hänvisar till att resorna skulle bli betydligt längre. Emma påpekar att Borgå skulle vara drömmarnas hemstad.

- Hur kan det vara det om vi förlorar sjukhuset?

Svårt för de äldre

Även den äldre generationen skriver under på löpande band. De vi pratar med uttrycker oro över att allt flyttas till Helsingfors och återigen kommer långa resor på tal. Varför är det viktigt att bevara sjukhuset då?

- Ja, inte för oss, säger Britta Blomqvist och visar på sig och sina väninnor. Hon vill bevara sjukhuset främst med tanke på nästa generation, men påpekar att det förstås blir svårt även för den som är äldre om fler funktioner försvinner. Till exempel är det redan nu inte så enkelt att få provtagningar gjorda.

gallup
Britta Blomqvist vill se fler kvinnor i styrelser och nämnder gallup Bild: Yle/Robin Halttunen sfp

- Det finns för få kvinnor i alla styrelserna och nämnderna, hävdar Britta Blomqvist bestämt när vi frågar vad som kan göras.

- Det måste till fler kvinnor!

Vinner inget på tilläggstid

Men alla är inte övertygade om att det är rätt väg att gå att bevara de funktioner som sjukhuset nu har. Vid kanten av SFP:s tält står HNS-styrelsemedlem Berndt Långvik (SFP) och delar ut sina egna lappar. Han och flera andra i nämnden har skrivit under ett förslag beträffande hur tjänsterna vid Borgå sjukhus ska tryggas. Han ser ingen poäng med att kämpa för bb.

- Man vinner ingenting på att få tilläggstid, menar han.

Istället förespråkar han nya enheter och omstruktureringar.

Nej, nej, nej!

Berndt Långvik vill poängtera att det är en komplicerad fråga och att man måste närma sig problematiken med det i åtanke. Många olika faktorer, som ekonomi, fastigheter och möjligt samarbete, måste tas i beaktande.

- Det tjänar ju ingenting till att stå här och säga nej, nej, nej, tycker han och nickar mot de röda korten.

gallup
Berndt Långvik vill lägga ner Borgå bb gallup Bild: Yle/Robin Halttunen gallup

Men Gia Mellin-Krank hävdar å det bestämdaste att det absolut inte är fråga om att bara stå och säga nej.

- Tvärtom! Vi säger ja till ett bevarande av sjukhuset!

Inte heller riksdagsledamot Mikaela Nylander (SFP), som trotsar eftermiddagens regn för att dela ut postkort, håller med Långvik. Nylander menar istället att det finns alltför många oklarheter och hon vill ha tilläggstid för att kunna fortsätta utreda.

- Om vi inte får tilläggstid är sagan all vid årskiftet, påpekar hon.

Mycket post

Vad innebär ett bevarande av sjukhuset då?

- Det ska finnas jour dygnet runt till exempel, menar Mellin-Krank. Hon tillägger att sjukhuset inte får bli en utvecklad hälsocentral.

- Och bb ska finnas kvar!, säger hon och stoppar några fler röda kort i utsträckta händer.

Det kommer att komma en hel del post till minister Rehula.