Hoppa till huvudinnehåll

Eftersnack frågar: Fick vi det vi beställde?

Juha Sipilä, Timo Soini och Alexander Stubb.
Juha Sipilä, Alexander Stubb och Timo Soini. Juha Sipilä, Timo Soini och Alexander Stubb. Bild: Yle/ Marcus Rosenlund. sss

Regeringen Sipilä fyller ett år på söndag. Ska det firas? Ska det utdelas klapp på axlarna på SSS-herrarna? Eller säger du ”nu får det räcka”?

Det var medryckande då allt började. Nya statsministern Juha Sipilä presenterade för ett år sedan regeringsprogrammet som ett ”strategiskt förändringsprogram”.

Det var spetsprojekt, reformer och brobyggande utkristalliserade i fem gyllene punkter:

• sysselsättningen och konkurrenskraften skulle stärkas
• reformer inom kompetens och utbildning skulle startas
• hälsa och välfärd skulle främjas
• bioekonomi och ren energi skulle påskyndas
• digitaliseringen skulle utvecklas genom försöksverksamhet och avveckling av normer.

På ett år hinner inga underverk ske, och man kan väl säga att inga underverk heller skett. Istället har det varit ultimatum, synnerligen hårda nedskärningar och internt gnabb. Nedskärningar och internt gnabb? Ja, på sätt och vis är allt som vanligt för våra blocköverskridande regeringar. Förutom Sipiläs otaliga offentliga ultimatum som stått för ett nytänk.

Oppositionen har naturligtvis – likt ett försenat brev från Posti – rutit till om exempelvis nedskärningarna inom utbildningssektorn och biståndet, samt kring försöken att få till stånd ett samhällsavtal. Också lokalt har regeringens politik fått mostånd, som här i Maarit Feldt-Rantas blogginlägg.

Eller? Är regeringen feltolkad? Har vi för kort tålamod? Borde vi istället hylla den beslutsamhet som S-S-S står för i sin reformiver?

I dagens Eftersnack ska vi definitivt ta oss an regeringens första år. Men först behöver vi din input. Tyck till och rösta i vår enkät, så spinner vi sedan vidare i programmet.

Är du nöjd med regeringens första år?

Nej, verkligen inte
74.6% (170 röster)
Tja, regeringar kommer, regeringar går
15.8% (36 röster)
Ja, hårda tider kräver ledarskap
9.6% (22 röster)
Antal avgivna röster: 228

Eftersnack
Radio Vega fre kl. 15.03.
Repris: fre kl. 22.15.
Yle Fem sön. kl. 16.15.
Podden finns här.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega