Hoppa till huvudinnehåll

Finanskrisen kan ha orsakat en halv miljon dödsfall i cancer

Röda Korset
Röda Korset Bild: Yle/Roger Källman akutvård

Finanskrisen i världen kan ha orsakat en halv miljon extra cancerfall under åren 2008 till 2010, framkommer det ur en forskning gjord av en internationell forskningsgrupp.

FInanskrisen har orsakat arbetslöshet och nedskärningar i hälsovården, som i sin tur har lett till att folk inte har fått vård.

Enligt forskningen har krisen ett samband med mer än 260 000 cancerfall bara i de rika OECD-länderna.

– Siffran visar att det globalt kan handla om en halv miljon dödsfall under den tiden, säger forskningsledare Mahiben Maruthappu från Imperial College i London.

I EU-länderna uppskattas 160 000 människor ha dött i cancer under finanskrisen, som utan krisen inte skulle ha dött i sin sjukdom. I USA är den motsvarande siffran 180 000 enligt undersökningen.

Forskningsmaterialet består av två miljarder människor under 20 års tid.

Två miljarder människor från 70 länder

Enligt Maruthappu är cancer en av de vanligaste dödsorsakerna i världen. Därför är det extremt viktigt att förstå hur den ekonomiska situationen påverkar förebyggandet av cancer.

Forskningsgruppen använde statistik från världshälsoorganisationen WHO och Världsbanken som sammanlagt täckte över två miljarder människor i 70 länder.

I forskningen jämförde man arbetslöshetssiffror, kostnader för den offentliga hälsovården och dödsfall i cancer under åren 1990-2010.

Forskningen visade att varje extra procent i arbetslöshetsgraden ökade antalet dödsfall i cancer med 0,37 per 100 000 människor.

Läs också