Hoppa till huvudinnehåll

Fritidshusen fler än permanentbostäderna i Åboland

hängmatta
hängmatta Bild: Tuula Nyberg trött

Pargas toppar listan över fritidsbostäder. I slutet av 2015 fanns det fler fritidshus än permanentbostäder i var femte kommun.

Enligt Statistikcentralen fanns det 501 600 fritidshus i Finland i slutet av år 2015. Även om antalet fritidshus inte längre ökar på samma sätt som under tidigare år, accentueras fritidsboendets betydelse särskilt på orter där det permanenta boendet minskar. I slutet av 2015 fanns det fler fritidshus än permanentbostäder i var femte kommun.

Totalt fanns det 63 sådana kommuner av vilka Pargas, Mäntyharju och Kimitoön hade det största antalet fritidshus. I Pargas fanns mer än 8 500 fritidsbostäder medan antalet permanentbostäder var drygt 7 000. Tvåa på listan över fritidshus är Mäntyharju med knappt 5 000 fritidshus och över 3 000 permanentbostäder. Kimitoön tar tredje platsen med nästan lika många fritidshus som Mäntyharju, men vinner i antalet permanentbostäder.