Hoppa till huvudinnehåll

G7-ledarna inledde toppmötet i Japan med besök i shintohelgedom

USA:s president Barack Obama beledsagas av Japans premiärminister Shinzo Abe under ett besök i shintohelgedomen i Ise
USA:s president Barack Obama beledsagas av Japans premiärminister Shinzo Abe under ett besök i shintohelgedomen i Ise. USA:s president Barack Obama beledsagas av Japans premiärminister Shinzo Abe under ett besök i shintohelgedomen i Ise Bild: EPA/TORU HANAI / POOL Japan,Shinzo Abe,USA,Barack Obama

Världens ledande industriländer - den så kallade G7-gruppen - inledde sitt toppmöte i Japan med att besöka en vördad shinto-helgedom på torsdag förmiddag lokal tid.

Japans premiärminister Shinzo Abe tog G7-ledarna med president Barack Obama i spetsen, till landets viktigaste shintotempel i staden Ise, omkring 300 kilometer sydväst om Tokyo.

Besöket har mött kritik för sina nationalistiska övertoner och för att premiärminister Abe anses understryka Japans traditionella religion på bekostnad av andra religioner.

Tempelkomplexet i Ise är tillägnat solgudinnan Amaterasu Omikami, den viktigaste guden i shintoism och den mytiska urmodern till japanska kejsare.

Drygt 50 procent av japanerna praktiserar shintoism, oftast tillsammans med zenbuddhism.

Shintopräster välkomnar Tysklands förbundskansler Angela Merkel till tempelkomplexet i Ise
Shintopräster välkomnar Tysklands förbundskansler Angela Merkel till tempelkomplexet i Ise Shintopräster välkomnar Tysklands förbundskansler Angela Merkel till tempelkomplexet i Ise Bild: EPA/TORU HANAI / POOL Japan,Angela Merkel

Hiroshima, ekonomi och flyktingar på dagordningen

Besöket i Ise var den första punkten på dagordningen för G7-ledarna som främst ska diskutera ekonomi, Kinas anspråk på omtvistade områden i Sydkinesiska havet, läget i Mellanöstern och flyktingkrisen i Europa.

Ledarna ska också diskutera Storbritanniens eventuella utträde ur EU.

Barack Obamas och de övriga G7-ledarnas besök i världsarvsstaden Hiroshima hotar ändå att överskugga toppmötet och Obama tog upp besöket under en presskonferens med Abe då han anlände till Japan.

- Vårt besök i Hiroshima hedrar alla dem som förlorades i andra världskriget och vår gemensamma vision om en värld utan kärnvapen, sa Obama.

Han kommer inte att be om ursäkt för att USA fällde atombomber över Hiroshima och Nagasaki i slutet av andra världskriget.

Han väntas däremot understryka vikten av ickespridningsavtalet om kärnvapen då han besöker Hiroshima på fredag.

Okinawa anstränger relationer

Obamas samtal med Abe på onsdagskvällen dominerades av fallet med en amerikansk soldat som greps i Okinawa nyligen, misstänkt för mordet på en japansk kvinna.

Det lokala motståndet mot USA:s militärbas i Okinawa har länge ansträngt relationerna mellan Japan och USA.

Flera liknande fall av mord, misshandel och våldtäkter på Okinawa har ökat spänningen mellan länderna.