Hoppa till huvudinnehåll

Lagmansgården stängs nästa år

Övernattningsbostäder för anhöriga
Övernattningsbostäder för anhöriga Bild: YLE/Patrik Enlund lagmansgården

Nu drar staten in stödet för Lagmansgården i Pedersöre. Det betyder att skolhemmet med all sannolikhet tvingas stänga i maj eller juni nästa år.

Enligt beslutet som fattades i torsdags upphör finansieringen den sista maj nästa år. På Statens skolhems webbplats står att svenskspråkig skolhemsservice även ska erbjudas i framtiden, exakt hur meddelas senare.

Lagmansgårdens direktör, Carl-Johan Strömberg säger till Österbottens tidning (ÖT) att de inte tänker ge sig i första taget utan de kommer ännu att försöka påverka beslutet genom politiker.

Enligt ÖT jobbar 30 personer på Lagmansgården. En namnlista har startats av en före detta elev på Lagmansgården för att bevara skolhemmet.

Stängningshotat också ifjol

Så sent som för ett år sedan räddades Lagmansgården från ett stängningshot. Då rapporterade Yle Österbotten att landets sex skolhem haft problem med ekonomin sedan 2009.

År 2014 gjorde Lagmansgården en förlust på 325 000 euro.

Ifjol räddades skolhemmet i Pedersöre för att trygga tillgången på ett svenskspråkigt skolhem.

Lagmansgården är det enda svenskspråkiga skolhemmet i Finland. I stället lades Harviala skolhem i Tavastehus ner.

I dag har Lagmansgården främst finskspråkiga elever, skriver ÖT.

Kommunerna prioriterar annat

Skolhemmen lever av dygnsavgifterna kommunerna betalar för vård och skolgång, och för att hålla utgifterna nere har kommunerna sökt alternativa lösningar.

Men också privata aktörer påverkar skolhemmen. Den största aktören är Mehiläinen som börjat producera barnskyddstjänster.

Skolhemsverksamhet inleddes på Lagmansgården år 1901. Redan för ett år sedan rapporterade Yle Österbotten att skolhemmet i Pedersöre är i behov av nya fastigheter om man får fortsätta sin verksamhet.

Till Lagmansgården kommer ungdomar från hela Svenskfinland. Man tar också emot finskspråkiga ungdomar.

ÖT var först med nyheten.