Hoppa till huvudinnehåll

Nokiasparken kan öppna nya dörrar

Microsoft i Salo hösten 2015
Microsofts anläggning (ex Nokia) i Salo hösten 2015. Microsoft i Salo hösten 2015 Bild: Yle/ Nora Engström microsoft i salo

Det finns goda möjligheter för de uppsagda att hitta kvalificerade jobb, även utanför storbolagen. Men lönen riskerar bli lägre och nya kompetenser krävs, visar en rapport sammanställd av en ex-Nokiaanställd.

För snart fyra år sedan packade Tatu Lund sina saker på Nokiakontoret för en oviss framtid. Med ett ettårigt avgångspaket på fickan beslöt han sig för att både vidareutbilda sig och försöka sig på företagande.

- Det blev ingen bra business, men jag gick på fortbildningskurser för arbetslösa och byggde upp nya nätverk. Och det blev bra, så idag har jag ett bra jobb, säger Tatu Lund som nu jobbar som underhållschef på företaget Vaadin som jobbar med öppen källkod.

Från jätte till ingenting

Efter att han lämnade Nokia sammanställde han uppgifter om hur det gick för de som fick foten från Nokia, och sedermera Microsofts mobilverksamhet. Under glansdagarna för tio år sedan sysselsatte Nokia 17 000 personer i Finland inom mobiltelefonin.

Samarbetsförhandlingarna har avlöst varandra. Och efter onsdagens besked decimeras personalstyrkan till ett par hundra.

- Min första reflektion var att de bolag som rekryterar idag söker andra kompetenser än vad Nokia behövde. Det innebär att det krävs omutbildning, säger Lund.

Som ex-Nokiaanställd var jag i ett lyxigt läge, jämfört med andra jobbsökande.

Nokias strategi var att belöna de anställda med mellanchefspositioner. Det har lett till ett överutbud på arbetslösa med ledarerfarenhet, men med begränsat substanskunnande, säger Lund.

- Företagen som anställer nu har normalt färre än 100 anställda. De behöver inte så många heltidsledare. Därför måste de sparkade mellancheferna lära sig tekniskt kunnande eller försäljning för att hitta nya jobb, säger Lund som själv läste digital marknadsföring för att bredda sin chefskompetens.

Var tredje klarar sig (inte) bra

Tatu Lunds sammanställning visar att en tredjedel av de uppsagda snabbt hittat fasta jobb. En tredjedel har hankat sig fram med projekt eller korttidskontrakt. Och den sista tredjedelen har varit svårsysselsatt och ofta blivit långtidsarbetslösa.

- Speciellt för de som är i 40-50-årsåldern när de mister jobbet är det svårt att hitta nytt jobb. När Nokia storrekryterade för 15 år sedan var det enkelt att hitta jobb, men nu är sysselsättningsläget ett helt annat, säger Tatu Lund.

Att Microsoft, som sedan några år rullat mobilverksamheten i Finland, nu erbjuder ett års avgångspaket åt de uppsägningshotade, är enligt Lund samtidigt både en möjlighet och en risk.

- Det är farligt att tro att man kan hålla ett års paus från jobbet. Man kommer så långt från yrkeslivet på den tiden, så man måste aktivt börja söka jobb och fortbilda sig genast från början, säger Lund.

Nyföretag och konkurser

Att många av dem som nu lämnar bolaget har en stark internationell profil bäddar också för möjligheter med uppstartsföretag. Man räknar med att 400-500 nya bolag redan grundats av tidigare anställda från Nokia och Microsoft.

Nokia var en utmärkt skola, som lärt mig lära förstå världen

Endast en femtedel av dem beräknas ha överlevat – och ännu färre växer. Trots att Tatu Lund har tilltro till nya innovationer och nya företag som skapas i Nokias efterdyningar, ser han att många saknar tid eller lust att invänta det stora genombrottet i Finland. Då är tröskeln låg att flytta bort.

- Många av mina ex-Nokiakompisar har hittat jobb i Danmark, Sverige och Tyskland. Tiden är för dyrbar att gå arbetslös.

Ser du risk för en hjärnflykt?

- Det är en del av den här situationen. Men det kan man ingenting åt. Men man kan aldrig veta hur Finland i förlängningen gynnas av att någon flyttar och hittar på nya innovationer utomlands. Det kan ske i Finland eller någon annanstans, men det är inget någon kan kontrollera, säger Tatu Lund från en av sina stationeringsorter, Berlin.