Hoppa till huvudinnehåll

Offensiven mot IS hotar hundratusentals civila i Raqqa och Falluja

Det irakiska flygvapnet har bombat Fallujag massivt inför offensiven. Enligt stadsborna har civila bostadsområden bombats urskiljningslöst
Det irakiska flygvapnet har bombat Falluja massivt inför offensiven. Enligt stadsborna har civila bostadsområden bombats urskiljningslöst Det irakiska flygvapnet har bombat Fallujag massivt inför offensiven. Enligt stadsborna har civila bostadsområden bombats urskiljningslöst Bild: EPA/STR Irak,al-Falluja

De pågående militäroffensiverna mot jihadistgruppen IS i Irak och Syrien riskerar livet på hundratusentals civila i städerna Falluja och Raqqa.

Värst är läget i den irakiska staden Falluja, där IS håller kvarvarande stadsbor som mänskliga sköldar, samtidigt som regeringen inledde en storoffensiv i måndags.

Internationella organisationer och shiamuslimernas andlige ledare i Irak har krävt att civila får fri lejd eller skyddas under stridens gång.

Storajatollan Ali al-Sistani vädjar till regeringen och shiamuslimska milisstyrkor om att skona civila som hotas av både strider och en humanitär katastrof.

- Var inte extrema, var inte förrädiska. Döda inte en enda gammal man eller pojke och inte heller en kvinna. Hugg inte ner träd om ni inte måste, säger Sistani i ett uttalande där han citerar profeten Muhammed.

Sistani är medveten om risken för upptrappade religiösa motsättningar om shiamuslimska styrkor gör sig skyldiga till övergrepp i den sunnimuslimska staden.

Sunnimuslimska religiösa ledare har fördömt offensiven mot Falluja samtidigt som jihadister har kuvat flera upprorsförsök i staden.

Den irakiska armén har evakuerat civila från områden kring Falluja, men endast 700 personer har lyckats fly från Falluja sedan offensiven inleddes i slutet av maj
Den irakiska armén har evakuerat civila från områden kring Falluja, men endast 700 personer har lyckats fly från Falluja sedan offensiven inleddes i slutet av maj. Den irakiska armén har evakuerat civila från områden kring Falluja, men endast 700 personer har lyckats fly från Falluja sedan offensiven inleddes i slutet av maj Bild: EPA/NAWRAS AAMER Irak,al-Falluja

Brist på mat och mediciner

Biståndsorganisationer oroar sig för tiotusentals civila som har belägrats i över ett halvår och FN vädjar till de krigförande parterna om att de skonar människor som försöker fly undan strider.

- Torgen börjar ha slut på livsmedel och detsamma gäller mediciner, vilket särskilt drabbar sjuka barn och åldringar, säger organisationen Rädda Barnen i ett uttalande.

En enda burk av modersmjölksersättning kan nu kosta upp till 50 dollar vilket ytterst få har råd med, uppger Rädda Barnen.

Rädda Barnen tror att IS förhindrar minst 50 000 civila från att fly och endast 700 av dem har lyckats ta sig ut ur staden sedan offensiven började den här veckan.

USA tror däremot att det finns upp till 100 000 civila kvar i Falluja.

Åtminstone 43 människor har dödats den här veckan, 26 av dem var civila medan 17 tillhörde IS, uppger sjukhuskällor i staden.

Mänskliga sköldar även i Raqqa

IS använder civila som mänskliga sköldar även i sitt starkaste fäste, staden Raqqa i norra Syrien.

Kurdiska milisstyrkor som samarbetar med arabrebeller har inlett en offensiv i de norra delarna av provinsen Raqqa och avsikten är att inta provinshuvudstaden.

Det finns uppskattningsvis 300 000 civila i Raqqa som inte kan fly från staden.

IS har nu stängt alla busstationer i staden och ingen kollektivtrafik fungerar längre enligt ögonvittnen.

bild från IS propagandavideo
IS har ett järngrepp om provinshuvudstaden Raqqa med omkring 300 000 invånare. Jihadisterna gömmer sig bland civila som de använder som mänskliga sköldar. bild från IS propagandavideo Bild: EPA islamiska staten

Jihadisternas skräckvälde i Raqqa har fått civila på knä enligt aktivister i inne i staden.

- Folk lider, jihadisterna gör inget för civila som inte har jobb eller pengar och de försöker locka till sig rekryter med löften om lön och pengar, säger Abdel Aziz al-Hamza som var med om att grunda aktivistnätverket Raqqa som håller på att slaktas.

Gömmer sig bland civila

Nätverket anklagar ockspå beväpnade jihadister för att medvetet gömmer sig bland civila.

- I alla civila bostadshus, kan man finna 2-3 bostäder fulla med jihadister, säger Abdel Aziz al-Hamza, som har flytt till Turkiet.

Kurdmilisen SDF (Syrian Democratic Forces) som redan har ett starkt fotfäste norr om staden anfaller Raqqa från tre håll.

SDF:s talesman säger att bruket av mänskliga sköldar gör det svårare att avancera i byar och samhällen norr om staden.

Raqqa ligger vid floden Eufrates endast 90 kilometer söder om den turkiska gränsen och 200 kilometer från Irak.

Den internationella USA-ledda koalitionen har bombat Raqqa men utan synliga resultat eftersom jihadisternas ledare också gömmer sig i civila områden.