Hoppa till huvudinnehåll

Omfattande mutbrott misstänks inom HOK-Elanto

Centralkriminalpolisen, väggskylt
Centralkriminalpolisen, väggskylt Bild: Yle centralkriminalpolisen

Centralkriminalpolisen har blivit färdig med en mycket omfattande mututredning som gäller näringsverksamhet. Den misstänkte är en person som tidigare varit i ledande ställning inom HOK-Elanto.

- Vi har väldigt sällan utredningar om mutor med anknytning till näringsverksamhet. Det här fallet är exceptionellt omfattande, säger utredningsledare Veli Matti Räsänen vid Centralkriminalpolisen.

Förundersökningen inleddes år 2012. Nu har förundersökningsmaterialet på ungefär 16 000 sidor överlämnats till åklagare för åtalsprövning.

Polisen har utrett om en person som tidigare varit i ledande ställning inom HOK-Elanto under åren 2006-2013 gjort sig skyldig till tagande av muta och grovt tagande av muta.

Personen misstänks för att ha tagit emot mutor för en miljon euro av 18 av HOK-Elantos affärspartners eller avtalsparter. En del av fallena har att göra med idrotssponsorering. Samtidigt har man utrett grova bedrägerier.

- Vi började utreda den här saken efter att vi blev klara med utredningen om mut- och tjänstebrott gällande Vandas tidigare stadsdirektör Jukka Peltomäki.

Enligt Räsänen var den gemensamma faktorn i utredningarna arkitektbyrån Forma Futura, som misstänks ha mutat Peltomäki. Forma Futura har också varit framme i samband med mutmisstankarna mot VVO:s tidigare direktör Tapio Päivinen.

I den nu publicerade förundersökningen har polisen hört sammanlagt trettio personer som är misstänkta för brott och ungefär hundra vittnen.

Alla de misstänkta nekar till de misstankar som riktas mot dem.

Outi Pukkila, Yle uutiset / Linn Karlsson