Hoppa till huvudinnehåll

Polisen utreder rekordmånga kortbedrägerier – fördubbling på ett år

Räkning
Otillåtna kreditkortstransaktioner via företaget Expedia i Storbritannien. Kreditkortsbedrägerier på nätet har blivit mycket vanligare på kort tid. Räkning Bild: EPA/Joerg Carstensen, Yle/Niklas Fagerström kreditkortsfaktura

Det har skett en rekordstor ökning av betalkortsbedrägerier som drabbar finländare – främst på internet. De här bedrägerierna har mer än fördubblats jämfört med i fjol, och det syns inget klart slut på trenden.

- Ur finländskt perspektiv är de allt fler betalkortsbedrägerierna ett unikt fenomen. Traditionellt har antalet brukat vara ganska konstant från år till år, säger kriminalkommissarie Tero Muurman vid Centralkriminalpolisens central för bekämpning av it-brott.

Hittills i år har det gjorts drygt 7 700 anmälningar om kortbedrägerier. Det är mer än dubbelt så många som under motsvarande period i fjol. I drygt 60 procent av anmälningarna står det uttryckligen att brottet har skett på internet.

- Vi försöker hela tiden ta reda på vad den här stora ökningen kan bero på. I det här skedet har vi ändå inte lyckats isolera någon enskild orsak, påpekar Muurman.

Han hoppas ändå på att det kan bli ett genombrott i utredningen så småningom, bland annat med hjälp av internationellt samarbete.

Centralkriminalpolisen, väggskylt
Centralkriminalpolisen, väggskylt Bild: Yle centralkriminalpolisen

Muurman tillägger att det kan finnas många möjliga förklaringar till de otillåtna transaktionerna. Till exempel kan kort ha kopierats.

- Men vi känner också till fall där stora mängder kortuppgifter har stulits i samband med dataintrång, och i det materialet kan det finnas finländska kortuppgifter, säger Muurman.

Hotels.com bara toppen av isberget

Yle Nyheter har tidigare rapporterat att många finländska kort har använts utan tillstånd på bokningssajten Hotels.com.

En person vi har varit i kontakt med för den här nyheten råkade också ut för att företaget Expedia, som äger Hotels.com, drog 360 euro på hennes kreditkort utan lov. Expedia bekräftar det här för Yle Nyheter, men påpekar att felet inte är deras och att de inte har hittat bevis på att kortuppgifter skulle ha läckt från deras it-system.

Fallen med koppling till Hotels.com verkar ändå bara vara toppen av isberget, och utgör endast åtta procent av anmälningarna om betalkortsbedrägeri i år.

Kortsäkerhetschef Kalle Varmola på kort- och betalningsleverantören Nets är inte överraskad över den växande trenden.

- Det sker många fler inköp på nätet så skurkarna har därför flyttat sig allt mer dit. Det är mycket lättare att stjäla kortnummer på nätet än att stjäla betalkort rent fysiskt, kommenterar han.

Aktivera begränsningar

Varmola försäkrar att Nets alltid ersätter de kunder som råkat ut för kortbedrägerier, förutsatt att man har varit noggrann med sin kortanvändning. Var gränsen för otillåten oaktsamhet går vill han ändå inte kommentera.

Centralkriminalpolisen rekommenderar finländarna att göra sina internetinköp på pålitliga webbplatser. Dessutom kan man begränsa hur ens betalkort får användas.

- Ett bra knep är att begränsa i vilket land eller vilka länder kortet får användas. Man kan också välja hur stora de dagliga internetinköpen får vara, säger kriminalkommissarie Tero Muurman.

Det går sedan lätt att ändra de här begränsningarna i ett senare skede, till exempel via internetbanken.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes