Hoppa till huvudinnehåll

Röda Korset efterlyser goda gärningar

Lotta Böling, Fanny Willman och Viveca Salminen hoppas att ungdomarna nappar på möjligheten med frivilligarbete.
Lotta Böling, Fanny Willman och Viveca Salminen hoppas att ungdomarna nappar på möjligheten med frivilligarbete. Lotta Böling, Fanny Willman och Viveca Salminen hoppas att ungdomarna nappar på möjligheten med frivilligarbete. Bild: Yle/Joni Kyheröinen carl & carolina,Röda Korset

Det kan vara väldigt svårt för ungdomar att hitta sommarjobb och det vill Lotta Böling, Fanny Willman och Viveca Salminen göra något åt. Därifrån kom idén om att få ungdomar att ställa upp på frivilligarbete i sommar.

Lotta Böling jobbar som samordnare för Röda Korsets ungdomsverksamhet i Österbottens svenska distrikt.

- Om vi kan koppla ihop folk som behöver hjälp med ungdomar som vill göra en god gärning så är det jättefint, säger Böling.

Än så länge har nio ungdomar anmält sig som frivilligarbetare.

Promenera, spela fotboll, läsa tidningar...

Exakt vad ungdomarna ska göra kommer man överens om tillsammans med dem och utgående från deras intressen.

Det kan handla om att gå ut på promenad med kunder på äldreboenden, spela fotboll med asylsökande, hjälpa en ensamstående mamma eller pappa, läsa för en blind person. För att ta några möjliga scenarion.

Men det måste handla om människor och social kontakt.

- Vill du få ditt staket målat finns det andra instanser att vända sig till. Det här handlar om möten människor emellan, säger Böling.

Viveca Salminen, föreståndare på serviceboendet Carl & Carolina i Vasa och själv aktiv inom Röda Korset, nappade direkt på idén.

- Det behövs en liten guldkant i tillvaron för åldringarna. Nu har vi en utmärkt möjlighet att få till stånd ett möte mellan generationerna, säger Salminen.

Så vad skulle ungdomarna kunna göra på Carl & Carolina?

- Promenader, gå på café, måla naglar, läsa tidningen, plantera blommor...

En merit för framtiden

Fanny Willman har spridit ordet i Vasa övningsskolas gymnasium. Också hon är aktiv inom Röda Korset.

- Det kan ju också vara en bra merit för framtiden när man söker jobb. Att man har jobbat med frivilligarbete en sommar och inte bara suttit hemma på soffan, säger Willman.

Viveca Salminen påpekar att man via frivilligarbete kan få kontakt med framtida arbetsgivare.

- Är man osäker på vad man vill utbilda sig till kan man ju på det här sättet få kontakt med olika arbetsplatser. Och som arbetsgivare tycker jag att ett intyg på frivilligarbete visar på förmåga att ta eget ansvar, säger Salminen.

Svårt att få sommarjobb

Fanny Willman säger att det är svårt för många att få "vanliga" sommarjobb.

- Jag upplever att det i dag är väldigt svårt för unga att få sommarjobb. Man kan söka upp emot 50 olika platser och bara få "nej" till svar. I bland får man inte ens ett svar från arbetsgivaren. Därför tror jag att de ungdomar som verkligen vill göra något meningsfullt kommer att nappa på det här.

Willman säger att kring ett tiotal elever har kommit fram till henne och tackat för att hon berättat att den här möjligheten finns.

Willman själv har lyckats få ett betalt sommarjobb.

Om det inte hade gått så väl, skulle du vara villig att jobba utan lön?

- Det skulle jag. Det är viktigt att man gör något meningsfullt på sommaren. Det tror jag man märker när dagarna blir långa.

Vill ungdomar jobba utan lön?

- En del. Andra absolut inte. Vi har också sådana som anmält sig som redan har sommarjobb men ändå vill vara med för att de tycker att det är en bra idé, säger Lotta Böling.

Just nu har man alltså nio anmälda.

- Det finns plats för hur många som helst, säger Böling.

Bättre självförtroende

Det är hårda tider i Finland. Arbetslösheten ökar och många ungdomar mår dåligt.

Är det viktigt att man känner att man gör en insats, även om man inte får lön för det?

- Givetvis. Du växer som människa och får bättre självförtroende när du tvingar dig själv ur din bekvämlighetszon. Till exempel genom att gå in på ett äldrehem där du inte känner någon, säger Böling.

Än finns tid att anmäla sig

Tiden för att anmäla sig som frivilligarbetare går ut den 6 juni. Den 9 juni hålls ett möte där man går igenom vad Röda Korset är, vad organisationen gör, och vad man har för rättigheter och skyldigheter som frivilligarbetare.

Sen går man igenom vilka uppdrag som intresserar ungdomarna. Varje ungdom utför åtminstone tio uppdrag. När man utfört sina uppdrag får man ett intyg på det.

Ungdomarna ska vara 16 år eller äldre.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten