Hoppa till huvudinnehåll

Skärgårdshjälpen redo att rycka ut

Olycksövning på Kåren i Åbo.
Olycksövning på Kåren i Åbo. Bild: Yle/Peter Petrelius första hjälpen,frk,Frivilliga brandkåren

På onsdag var det slutövning i projektet Skärgårdshjälpen som siktar på att utbilda frivilliga som ska kunna rycka ut vid olyckor i skärgården. Avstånden är ofta långa och det är inte ovanligt att den lokala ambulansen är långt borta på annan utryckning då det gäller.

Styrkan har specialutrustning och ska snabbt kunna rycka ut och hjälpa till innan den professionella hjälpen anländer. I gruppen ingår aktiva inom Röda Korset, Frivilliga brandkåren och frivilliga sjöräddningen i Åboland. Gruppen samlades i går på Kåren i Åbo för att göra sina sista simulerade övningar med olycksoffer.

Övar på att prioritera

I matsalen ligger fyra olycksoffer med olika former av sår och skador. De har varit med om en olycka och kursdeltagarnas uppgift är att prioritera vem som ska hjälpas först. Mia Eklund har djupa sår i hela ansiktet och stora blåmärken på armarna efter att hon blivit påkörd av en bil. Trots det har hon klarat sig relativt bra med tanke på att hon kan både prata och gå. Det är sämre ställt för de andra olycksoffren som är medvetslösa, har benbrott och svårigheter att andas.

Mia Eklund väntar på hjälp.
Mia Eklund har sminkats med djupa sår och blåmärken. Mia Eklund väntar på hjälp. Bild: Yle/Peter Petrelius sminkning,Blåmärke,sår,kåren,Röda Korset

Hjälparna har tjugo sekunder på sig att avgöra vem som måste hjälpas först och vem som klarar sig en stund till, berättar Eklund. Till slut klassificeras hon som ett grönt olycksoffer, det vill säga att hon klarar av att vänta en stund till.

Laios Parkatti är en av deltagarna. Han räknar med att senare få vara med i en grupp någonstans i skärgården dit ambulansen inte når.

– För min del skulle det vara att vara ombord på sjöräddarnas båt och vara en vecka i jour.

Ny grupp i höst

Anna-Lena Sjöblom har hållit i trådarna för kursen, men har också för egen del deltagit i den. Som alla andra får hon prioritera vid en simulerad olycksplats, ge adrenalin åt allergipatienter och hjälpa med att sätta en stödkrage runt nacken på en av sina kurskamrater.

Hon berättar att målsättningen med kursen är att samarbeta med Röda Korset, Frivilliga brandkåren och sjöräddningen.
– Vår skärgård är sårbar och om vi kan sammanföra våra krafter, så kan vi till exempel få en grupp på Houtskär som kan rycka ut.

I höst blir det en ny kurs och Sjöblom hoppas på så pass många deltagare att den kursen kan ordnas i Nagu eller Korpo.

Läs också