Hoppa till huvudinnehåll

Speciallov för barnäktenskap får skarp kritik

Teddybjörn
Teddybjörn Bild: Stocksnap.io/ Piotr Lohunko teddybjörn

Finland borde förbjuda barnäktenskap helt, säger riksdagsledamot Tytti Tuppurainen från SDP. I nuläget kan man få gifta sig fast man inte har fyllt 18 om man får tillstånd från justitieministeriet.

Tuppurainen lämnade in en motion om att skärpa lagen i höstas, och har nu fått stöd av Centerns kvinnoförbund.

Att stödet kommer inifrån ett regeringsparti är viktigt för att frågan ska gå framåt, säger Tytti Tuppurainen som hoppas att justitie- och arbetsminister Jari Lindström från Sannfinländarna ska ta tag i frågan.

- Vi kan inte kritisera länder som tillåter barnäktenskap, till exempel Iran, så länge vi i vårt eget samhälle också har ett undantagstillstånd som tillåter barnäktenskap, säger Tuppurainen.

Flest flickor får tillstånd

Mellan 1995 och 2014 har 1138 barn ingått äktenskap och av dem var 869 flickor. Andelen flickor är ungefär tre fjärdedelar. Enligt uppgifterna från Statistikcentralen verkar det ha varit ganska lätt att få tillstånd för att gifta sig som minderårig.

Minderåriga ansöker skriftligt om tillstånd att gifta sig skriftligt och barnen intervjuas inte.

Tillstånd har getts till barn som har varit så unga som 14 eller 15 år. I lagmotionen är Tytti Tuppurainen starkt kritisk till att man låter någon som är under 16 år gifta sig, eftersom det kan ses som att lagligförklara sexuellt utnyttjande av barn.

Inga svåra ändringar krävs

Tytti Tuppurainen hoppas att justitie- och arbetsminister Jari Lindström ska ta tag i frågan så fort som möjligt. De lagändringar som behövs är inte komplicerade, anser hon.

- Det vore ganska enkelt att förbättra situationen, men principiellt är det en stor fråga. Nu måste minister Lindström fatta beslut, säger Tytti Tuppurainen.

Riksdagsledamot Tytti Tuppurainen.
Tytti Tuppurainen. Riksdagsledamot Tytti Tuppurainen. Bild: tytti.info Tytti Tuppurainen,tuppurainen

Också barnombudsmannen Tuomas Kurttila vill att lagen ska ändras så att inga tillstånd för äktenskap ska beviljas till minderåriga.

Vid motionens remissdebatt i riksdagen tyckte flera ledamöter att ledamöter att undantaget från lagen kunde göras för minderåriga flickor som är gravida. Men det är helt fel väg att gå, anser Tuppurainen.

- Äktenskap är inte en lösning på den frågan. Visst borde man ge stöd till unga kvinnor som är gravida, men inte låta dem ingå äktenskap för att det ska vara ett stöd. Jag tycker det är galet och konservativt att tänka på det sättet, säger Tytti Tuppurainen.

En fråga för ett multikulturellt samhälle

Frågan om barnäktenskap är aktuell när samhället blir mer mångkulturellt. Till exempel kräver Centerns kvinnoförbund i sitt ställningstagande att man ska se över lagen både då det gäller äktenskap som minderåriga ingår i Finland och äktenskap som invandrare har ingått i sina hemländer där den ena eller båda parterna är under 18 år.

Barnäktenskap är ändå inte bara en fråga som hör ihop med invandringen.

- Många kopplar ihop saken med att det kommer många flyktingar till Finland från länder där det finns barnäktenskap. Det är inte hela sanningen. Vi har haft barnäktenskap också i det finländska samhället, både tidigare och just nu, säger Tuppurainen.