Hoppa till huvudinnehåll

Svårt att stoppa försämring av helikopterservice

Extra yträddare vinschas upp.
Extra yträddare vinschas upp. Bild: Yle/Filip Stén yträddning

Det kan bli svårt att stoppa Gränsbevakningens planer på att försämra räddningshelikoptrarnas möjligheter att rycka ut till skärgården. Det tror riksdagsledamot Stefan Wallin från Svenska folkpartiet som är medlem i skärgårdsdelegationen som bevakar skärgårdens intressen.

- Möjligheterna att påverka den här frågan i en lyckligare riktning finns nog någon annanstans, säger Wallin.

I en rapport som kallas Redogörelsen för den interna säkerheten finns ett förslag om att gränsbevakningen skulle spara pengar genom att sluta köpa flygledningsservice av Finnavia nattetid i Åbo. Det betyder i praktiken att räddningshelikoptern Super Puma inte skulle kunna flyga nattetid från Åbo om vädret är dåligt.

Då skulle helikoptern i stället starta från Helsingfors och det medför i sin tur att det dröjer upp till 45 minuter längre för helikoptern att nå fram till nödställda i Åbolands skärgård jämfört med om helikoptern startar från Åbo.

- Det är mycket oroväckande. Det handlar om inbesparingsåtgärder som gränsbevakningen ska verkställa men i förlängningen är det ju regeringen som kräver att inbesparingar görs, säger Wallin. Det är paradoxalt att man i en redogörelse för den inre säkerheten hyvlar ner den inre säkerheten så som man nu tänker göra, säger Wallin.

- Det är illa att flytta flygledningen från Åbo! Utryckningstiden förlängs ordentligt och vi vet att tillgången på snabb räddning är a och o med tanke på att nå ett lyckligt slut. Nu minskar möjligheterna till lyckliga slutresultat på grund av kraven från regeringen, säger Wallin.

Redogörelsen för den inre säkerheten behandlas just nu i riksdagen och därefter ska rapporten behandlas av utskotten. Wallin tror att det kan bli svårt att stoppa förslagen i redogörelsen men säger att alla måste bli medvetna om vad en flytt av flygledningen innebär.

- Jag ska göra allt för att försöka väcka diskussion och få in någon markering i protokollet. Det brukar ju gå så att regeringens förslag vinner, men alla ska vara medvetna om vad som står på spel när man pysslar med sådana här inbesparingar, säger Wallin.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland