Hoppa till huvudinnehåll

FC Uniteds målspruta vänjer sig med damfotbollen

Wilma Sjöholm spelade fotboll tio år med pojkar.
Wilma Sjöholm spelade fotboll tio år med pojkar. Wilma Sjöholm spelade fotboll tio år med pojkar. Bild: Yle/Antti Koivukangas wilma sjöholm

Fotbollsfostrad bland pojkar, finförädlad av FF Jaros juniorverksamhet och på väg mot en strålande framtid. FC Uniteds 17-åriga Wilma Sjöholm är ett namn det lönar sig att lägga på minnet.

När Yle Sporten bad juniorlandslagstränaren Marko Saloranta beskriva Jakobstadsbördige Wilma Sjöholm var det idel lovord han tog till.

– Wilma är en fin spelare som redan gjort en lång resa, jag minns när jag såg henne i distriktslagen för länge sedan och jag har också besökt Jakobstad för att se henne spela, säger Saloranta.

– Hon har en otrolig snabbhet och kan ta till väldigt annorlunda lösningar jämfört med dem som spelat hela juniortiden med flickor. Hon är en exceptionell spelare som fortsätter att utvecklas och lär sig mera hela tiden.

Keijo Paananen leder träningarna för FC United.
Keijo Paananen håller i trådarna i FC United. Keijo Paananen leder träningarna för FC United. Bild: YLE/AnttiKoivukangas fc united,Keijo Paananen,Jakobstad,damfotboll

Wilma Sjöholms resa började hemma i kvarteren i Jakobstad, på ett väldigt typiskt sätt.

– När jag var yngre var jag en pojkflicka. Jag trivdes mest med pojkar och gjorde det som pojkar gjorde. Mina grannar som jag umgicks med var pojkar och på rasterna for jag och spela fotboll när de andra flickorna hoppade hopprep. Sen började jag träna med pojkarna och på den vägen är det.

– Jag var aldrig egentligen intresserad av allt det där andra, minns Sjöholm när Yle Sporten träffar henne mitt under en provvecka vid Jakobstads Gymnasium.

Sjöholm, som är född 1999, inledde sin bana i FF Jaro, där Carl-Johan "Calle" Strömberg och Jonas Sandlin fungerat som hennes tränare i nästan ett decennium.

– Man såg direkt att hon var exceptionell. Hon hade helt enkelt fotbollen i sig, en otrolig speluppfattning och förmågan att röra sig rätt på planen. Det är egenskaper som kan ta år att lära sig, men de hade Wilma nästan medfött, minns Sandlin.

"Hon gör det Mikael Granlund gör inom ishockeyn"

Sjöholm som i pojklagen ofta användes som högerback, är varken stor eller stark i fysiken. Enligt Sandlin är hon ändå utrustad med en extrem vinnarskalle och under åren i pojkfotbollen har hon lärt sig det hårda närkampsspelet och också ett sätt att klara sig.

– Hon har alltid varit oerhört smidig i rörelserna, man kunde kanske jämföra henne med det som Mikael Granlund gör inom ishockeyn. Hon har en förmåga att klara sig i duellerna. Ibland såg man henne ta smällar och tänkte att nu är det nog över, men hon steg alltid upp, torkade snoret och kämpade vidare, minns Sandlin och får medhåll av Marko Saloranta från juniorlandslaget.

Marko Saloranta har lång erfarenhet som tränare inom damfotbollen.
Marko Saloranta känner Sjöholm från juniorlandslagen. Marko Saloranta har lång erfarenhet som tränare inom damfotbollen. Bild: All Over Press marko saloranta

– Det syns att hon spelat en hel del med pojkar. Normalt brukar de fysiskt starka flickorna vara de som hävdar sig med pojkarna, men Wilma har framför allt klarat sig tack vare tempo och spelintelligens, säger Saloranta.

Wilma Sjöholm blir smått besvärad när hon under intervjun med Yle Sporten får höra hur hennes tränare beskriver henne. Hon håller ändå långt med om de analyser som Saloranta och Sandlin för fram, speciellt snacket om närkampsspelet.

17-åriga Wilma Sjöholm är en stor talang inom fotboll.
Wilma Sjöholm har gjort tio mål redan i division två. 17-åriga Wilma Sjöholm är en stor talang inom fotboll. Bild: Yle/Antti Koivukangas Jakobstad,damfotboll,fc united

– Det jag fått med mig från pojkarna är nog viktigt. De var alltid lite starkare än jag och det gick inte att visa sig som svag, det gällde att stiga upp och kriga vidare. Jag försöker alltid mitt bästa och ger aldrig upp, den lärdomen har jag från junioråren i FF Jaro.

– Jag är ganska snabb och teknisk. Jag borde bli bättre på båda fötterna. En del hårdhet har jag tappat när jag började spela med flickor, så jag borde nog ta för mig mer.

Pangstart i FC United - tio mål på nitton matcher

Säsongen 2016 är faktiskt första gången som Wilma Sjöholm uteslutande representerar ett damlag. Dels blev det praktiskt omöjligt att spela vidare med pojkarna i tävlingsmatcher, men samtidigt är också ambitionen för Sjöholm att på sikt gå långt i damfotbollens värld.

Hennes säsongsinledning med FC United har varit bländande. Precis som Marko Saloranta i landslaget, använder Keijo Paananen i klubblaget Sjöholm i anfallet.

Keijo Paananen tränar igen FC United.
Keijo Paananen lotsar igen FC United. Keijo Paananen tränar igen FC United. Bild: YLE / Antti Koivukangas Keijo Paananen,jakobstad,damfotboll

Paananen har placerat Sjöholm på vänster sida i ett tre damer starkt anfall. FC United har på fyra segermatcher producerat 19 mål framåt och tio av dessa har Wilma Sjöholm stått för.

– När jag kom till landslaget hade jag oftast spelat back eller ytter, men min landslagstränare ville använda mig i anfallet och det har Keijo också fortsatt med. Omställningen har inte varit så stor, jag har ofta deltagit en hel del i anfallen från min backposition, belyser Sjöholm.

Valde vännerna

FC United från Jakobstad vann både FM- och cupguld under 2000-talets första decennium, men har på sista tiden tillbringat säsongerna lägre ner i seriesystemet. På den punkten räknar Wilma Sjöholm ändå med förändring.

– Vårt mål är att stiga till division ett. Det är därför vi tränar och det driver oss framåt. Sen jobbar vi också på att bli ett lag, vi är en blandning av äldre och yngre spelare och målet för säsongen är också att börja fungera som en helhet.

Inför säsongen visade flera andra klubbar intresse för den talangfulla Wilma Sjöholm. Valet föll ändå på hemstadens lila lag.

– Jag prövade på med GBK som spelar i division ett och även Myran var intresserade. Jag känner ändå så många spelare i FC United och trivs så bra i laget. Jag ville ha ett roligt år att se fram emot, många av mina vänner jag umgås med på fritiden spelar också i laget.

– Det kändes också bra för mig att få studera hemma, det kändes viktigt för mig, berättar Sjöholm.

"Jag har varit lite av en 'mamis och papis' tidigare"

Hon erkänner för Yle Sporten att hennes tid inom fotbollen präglats av ett inte alls ovanligt problem. Hon hade tidigare en tendens att vara "hemmakär" och tveksam inför det obekanta och spännande, men på den punkten har 17-åriga Wilma Sjöholm gått framåt en hel del.

– Jag har varit lite ”mamis och papis” så föräldrarna har fått åka med överallt. Mamma och pappa har ändå pushat mig att pröva på nya saker och jag har vågat ta nya steg till exempel i samband med resor utomlands.

– Det låter kanske konstigt, för vissa personer är det här inget problem utan helt normalt, men för mig har det alltid varit en faktor man fått ta i beaktande, erkänner Sjöholm vars egna landslag (f.1999) igen till hösten inleder sin verksamhet under Marianne Miettinen.

Sjöholm tillägger också att hon har sin mor och far att tacka för väldigt mycket. Deras hjälp och stöd i varje situation har enligt anfallaren varit ovärderligt.

Bollen har alltid funnits med i bilden för Wilma Sjöholm.
Wilma Sjöholm, vän med bollen. Bollen har alltid funnits med i bilden för Wilma Sjöholm. Bild: Yle/Antti Koivukangas damfotboll,jakobstad

Frågan är om division två-fotbollen är en tillräckligt utmanande miljö för ett av den finska damfotbollens stora framtidslöften?

– Sommaren är utmanande när hennes eget landslag har sin första ordentliga samling sent på hösten och inleder sin följande kvalkampanj först därpå följande höst. Det finns naturligtvis också en möjlighet att hon tar steget upp och spelar och tränar med ett äldre landslag, säger Marko Saloranta från Bollförbundet och fortsätter.

– Nivån är kanske inte tillräckligt utmanande för henne, men hon har fått mycket stöd av omgivningen då hon fått träna med pojkarna och diverse talanglag.

Valpsjuk bänkidrottare

Även om division två-laget FC United har 4-5 träningar i veckan vill Sjöholm själv mer, och hon har också hållit dörren till pojklagen på glänt.

– Jag försöker träna själv också så mycket jag bara hinner, men jag måste komma ihåg att vila. Dessutom dras jag just nu med valpsjuka vilket gör att jag måste minska lite på träningsmängderna. Jag skall försöka hitta tid för att träna med pojkarna två gånger i veckan utöver den egna träningen, avslöjar Wilma Sjöholm.

Wilma Sjöholm har med sig hårdheten från åren inom pojkfotbollen.
Sjöholm spelar till hösten igen med 1999-födda flickornas landslag. Wilma Sjöholm har med sig hårdheten från åren inom pojkfotbollen. Bild: Yle/Antti Koivukangas damfotboll,Jakobstad,fc united

Wilma Sjöholms liv har egentligen kretsat kring fotboll hela tiden. Pojkflickan med den extrema vinnarskallen och kraftiga viljan att utvecklas kombinerar gymnasiestudierna med en tuff satsning på fotbollen som på sikt kan bära hur långt som helst. Trots det har hon inga egentliga förebilder, utan målet är istället att utveckla den bästa varianten av sig själv, som hon uttrycker det i Yle Sportens intervju.

– När jag spelade med pojkarna blev förebilderna oftast pojkar, för snacket då kretsade kring manliga fotbollsspelare. Nu när jag börjat spela med flickorna har jag också börjat följa damfotbollen mer för att se hur de bästa spelarna i den världen spelar.

Så vilken match hade du valt? Champions League-finalen mellan Wolfsburg och Lyon för damer eller den mellan Real Madrid och Atletico Madrid för herrar?

– Jag hade nog valt Lyon – Wolfsburg. Bägge matcherna är intressanta och jag ser på all fotboll jag bara hinner med, men just nu är damfotbollen mer intressant för mig. Man kan se sig själv spela i de lagen man ser på TV. Dam- och herrfotbollen är ändå annorlunda och på sikt blir jag kanske en del av dameliten.

Jonas Sandlin har varit med som tränare för Wilma Sjöholm i nästan 10 år.
Jonas Sandlin har följt Wilma Sjöholms karriär från nära håll. Jonas Sandlin har varit med som tränare för Wilma Sjöholm i nästan 10 år. Bild: YLE/AnttiKoivukangas ff jaro

Fotbolls-Finland väntar med spänning på hur långt det kan bära. Juniorårens tränare Jonas Sandlin får sista ordet.

– Hon har alltid varit målinriktad. Jag vet att hon kan gå hur långt som helst om hon bara vill det själv.