Hoppa till huvudinnehåll

Finavias misstänkta placeringar till åtalsprövning

Helsingfors-Vanda flygplats
Helsingfors-Vanda flygplats Bild: Finavia finavia

Utredningen av statliga flygplatsoperatören Finavias misslyckade derivataffärer går vidare. Fyra av bolagets tidigare direktörer kan nu få åtal på nacken.

Finavias tidigare vice vd och tidigare finansieringsdirektör misstänks för tjänstebrott i anslutning till bolagets förlustbringande derivataffärer.

Också tidigare vd:n och ekonomidirektören misstänks ha försummat sin skyldighet att övervaka affärerna och rapportera till Finavias styrelse.

Förundersökningen i fallet är nu klar och går vidare till åtalsprövning.

Tidigare utredning stoppades

Finavia har förlorat minst 34 miljoner euro på placeringar i spekulativa räntederivat åren 2009-2011. Avvecklingen av derivatportföljen blev en dyr och tidskrävande process.

Utredningen av fallet har lett till ommöbleringar i Finavias ledning och styrelse. Kommunikationsminister Anne Berner (C) har fått kritik för sitt agerande under utredningen.

Finavias styrelse beslöt våren 2015 att låta utreda vilket ansvar den föregående styrelsen och tidigare vd:n hade för derivataffärerna, men utredningen stoppades efter en serie ingripanden av kommunikationsministeriet och minister Berner.

Styrelseordförande Riitta Tiuraniemi avgick i protest och har senare beskrivit ingripandena som besynnerliga.

Statens revisionsverk väntas presentera en rapport om Finavia på tisdag.

Läs också