Hoppa till huvudinnehåll

Fredagssnackarna: Torget i Ekenäs är en oslipad pärla

Fredagssnackarna Kerstin Ståhlberg och Lena Selén glada på Yle Västnylands bakggård.
Fredagssnackarna Kerstin Ståhlberg och Lena Selén glada på Yle Västnylands bakggård. Fredagssnackarna Kerstin Ståhlberg och Lena Selén glada på Yle Västnylands bakggård. Bild: Yle / Christopher Marins fredagssnackare

Veckans åsiktspanel i form av de garvade fredagssnackarna Lena Selén och Kerstin Ståhlberg tar sig an knepiga och känsloladdade ämnen som torg och äldrevård.

Utvecklingen inom äldreomsorgen i Västnyland är tydlig. Istället för institutionsvård satsar städer och kommuner på olika former av serviceboenden.

- Serviceboendet Villa Anemone i Karis är en bra tanke, säger Lena Selén, men undrar hur äldre ska ha råd med till exempel mediciner.

- De äldre skuffas inte bort, Mjölbolsta är ju avlägset, men nu är de mitt i livet, fortsätter Kerstin Ståhlberg.

Vilsna mjölkmaskiner på torget

Rådhustorget i Ekenäs har diskuterats flitigt under veckan. Inte otippat har Lena Selén en hel del tankar om torget.

- När torget planerades för 15, 20 år sedan hade man en massa planer. Det skulle komma planteringar och allt möjligt. Men vad hände? Man satte likadana gråa tråkiga plattor på marken som tidigare. Lyktan såg ut som en vilsen mjölkmaskin, säger Selén.

Oslipad pärla

Raseborgs stad borde ta modell av Finlands sydligaste stad, tycker Kerstin Ståhlberg.

- Sommartorget i Hangö är "yes". Det är en fin grej.

- Torget i Ekenäs är en pärla, men kunde vara en slipad pärla, fortsätter Lena Selén.

Otrevliga, urbana sommargäster i Ingå

Under sommartid är bilarna ett gissel i olika centra i Västnyland. I Ingå försöker kommunen uppmana ägarna till felparkerade bilar med en snäll lapp innan en parkeringsbot sätts på vindrutan.

- Det är rörande och gulligt, men jag tror inte lappen har någon effekt. Jag är inte så hemskt förtjust i de urbana sommargästerna. Deras inställning är inte alltid så trevlig. De kommer att strunta i lappen, säger Lena Selén men inser hur viktiga sommargästerna är för den västnyländska ekonomin.

Fredagssnackarna hoppas ändå Ingå råder bot på parkeringsproblemen.

- En fredag kväll är det kaos i Ingå hamn, så vi hoppas lappen fungerar, säger Kerstin Ståhlberg.