Hoppa till huvudinnehåll

Hankenforskare: Unga karriärister kan inte sätta gränser

Bild av människor i en kontorbyggnad.
Bild av människor i en kontorbyggnad. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press kontor

Vid Hanken Svenska handelshögskolan pågår ett forskningsprojekt där man bland annat utreder hur arbetslivet ser ut för personer som arbetar med krävande expertuppgifter.

Forskaren och projektledaren Charlotte Niemistö gästade Yles morgonprogram Aamu-tv på fredagen. Hon uttryckte oro för det nyliberalistiska, amerikanska sättet att tänka att man ska få arbeta hur mycket som helst, utan begränsningar, och det ekorrhjul som unga karriärinriktade personer därmed lätt hamnar in i.

- Det var överraskande att märka hur mycket arbetet präglar de intervjuade unga proffsens liv, säger Niemistö i intervjun.

I värsta fall har 30-åriga personer i arbetslivet redan upplevt flera burn out-perioder.

Närbild på dator och smarttelefon.
Närbild på dator och smarttelefon. Bild: Yle / Laura Mainiemi smart phone

Den slutsatsen kunde Niemistö dra av svaren från de över 100 personer hon intervjuat inom ramen för forskningsprojektet.

Också inom mindre krävande arbetsuppgifter har det blivit vanligare att anställda inte vågar tala om sin trötthet av rädsla för att stämplas som en svag länk.

Niemistö säger att det är ett nationalekonomiskt problem att människor blir utbrända.

- Numera funderas det mycket kring hur arbetslivet kan effektiveras och hur företagen ska få större konkurrenskraft. Vi borde också tala om allt osynligt övertidsarbete och hur man kan få arbetslivet och det övriga livet att gå ihop, säger Niemistö.

Många är tillgängliga hela tiden

Niemistö säger att många unga med krävande arbetsuppgifter har varit tvungna att sjukskriva sig en eller flera gånger på grund av utbrändhet.

Många erkände också då de intervjuades att de just då kände ett behov av ledighet, men att de inte vågade tala om saken med sina chefer.

- Personerna i fråga är mycket ambitiösa och de vill avancera i karriären. Företagskulturen är rätt hård, det är de starka som klarar sig, säger Niemistö om de intervjuades situation.

Många av dem som känner sig trötta försöker enligt Niemistö sköta om sig själva så gott det går. De går inte till företagshälsovården utan till privat läkare, och de försöker återfå sin arbetskapacitet under ledigheterna.

Arbetet anger takten

De flesta av dem som intervjuats arbetar med expertuppgifter inom internationella företag.

De anställda uppgav att de jobbar även på fritiden, under kvällar och veckoslut.

ett vitt skrivbord med ritningar, lampa ovanför
ett vitt skrivbord med ritningar, lampa ovanför Bild: Marcus Lawett lmpa

– I och med smarttelefoner och bärbara datorer följer arbetet med vart man än går. Det utförs massvis med arbete som inte bokförs som arbetstid. Men nog är det ju arbete att läsa och besvara arbetsrelaterad e-post, säger Niemistö om den osynliga arbetstiden.

Folk ger upp sina regelbundna hobbyer, vardagskvällar viks för arbete och vänner träffar man högst under veckosluten.

- Man gör sig tillgänglig för arbete, man putsar veckan ren för den händelse att man behövs, säger Niemistö.

Unga personer med krävande jobb har en tendens att umgås med sina kolleger även på fritiden.

- Man är rädd för att familjemedlemmar eller vänner som inte har en liknande arbetssituation ifrågasätter ens livsstil och därför är det enklare att umgås med likasinnade, säger Niemistö.

Kvinnor kan inte tänka sig familj

Många av de karriärinriktade personerna i 30-årsåldern upplevde det som svårt att bilda familj, säger Niemistö på basen av intervjuerna.

Särskilt kvinnor uppgav att de inte ens kan tänka på familj i det nuvarande arbetet.

- De säger att de måste byta arbetsuppgifter om det blir aktuellt med barn, vilket är bekymmersamt ur jämställdhetssynvinkel, säger Niemistö.

De med familj uppger att de utför tvåskiftesarbete. Efter att de kommit hem med barnen från dagis umgås de några timmar med dem och efter att barnen lagt sig fortsätter de jobba.

Se hela intervjun (på finska)

Ursprunglig artikel: Pekka Kinnunen/Yle Uutiset