Hoppa till huvudinnehåll

Läs allt om prins Oscars dop här

Kronprinsessan Victoria med prins Oscar i famnen.
Kronprinsessan Victoria med prins Oscar i famnen. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Kronprinsessan Victoria,kronprinsessan victoria,Prins Oscar

Det svenska kungliga feståret fortsatte i dag, fredag, med dopet av kronprinsessan Victorias och prins Daniels son, prins Oscar Carl Olof.

Prins Oscar sov genom nästan hela ceremonin. Endast då dopförrättaren Antje Jackelén lyfte upp honom vaknade han till och protesterade lite. Storasyster prinsessan Estelle satt för det mesta på sin lilla stol, men fick också delta i dopceremonin. Hennes kusin, prinsessan Leonore, ville hellre leka på den stora färggranna mattan än sitta stilla.

Döptes i samma dopklänning som morfar

Prinsen döptes i samma dopklänning som Sveriges alla kungliga bebisar döpts i redan i ett par generationer. Prinsens morfar, kung Carl Gustaf, bar klänningen vid sitt dop år 1946. Också kronprinsessan Victoria och hennes syskon döptes i samma klänning, likaså prins Oscars kusiner prinsessan Estelle, prinsessan Leonore och prins Nicolas.

Den lilla prinsen fick titeln H.K.H. Prins Oscar, hertig av Skåne. Vid dopet fick han även Serafimerorden av kung Carl Gustaf.

Få utländska kungligheter på dopet

Hela kungafamiljen var närvarande vid dopet, och bland gästerna fanns också prinsessan Margaretha, prinsessan Christina med familj samt drottning Silvias två bröder och deras familjer. Från prins Daniels familj närvarade bland annat prinsens föräldrar Ewa och Olle Westling och hans syster Anna Westling med familj.

De enda utländska kungliga gästerna var Danmarks kronprinspar Frederik och Mary och Norges kronprinspar Haakon och Mette-Marit.