Hoppa till huvudinnehåll

Metrostationerna i Mattby och Hagalund väntas bli ungas favorittillhåll

Kampens metrostation
Var ska man hålla till i dag då? Västmetron öppnar nya platser för ungdomar i huvudstadsregionen. Kampens metrostation Bild: Yle/Helena von Alfthan metro ,kampens metrostation

Ungdomsarbetare i Esbo förbereder sig för metrons ankomst, då ungdomar lättare kommer att kunna röra sig mellan öst och väst i huvudstadsregionen.

- I Mattby och Hagalund finns köpcentra med service och bra trafikförbindelser. Där tror jag att många ungdomar kommer att hålla till.

Det säger Lasse Raivio, som är ledande ungdomsledare i Esbo för området Mattby-Olars-Hagalund.

Sen skrattar han till och konstaterar att det för vuxna nog ändå är svårt att i förväg gissa sig till vad ungdomar kommer att göra.

- Det är lite som med Facebook: när vi vuxna märkte att ungdomarna hängde där var de redan någon annanstans.

Är Brändö farligt?

Kommer det i och med Västmetron och de eventuella skarorna av Helsingforsungdomar att bli mera jobb för ungdomsarbetarna i Esbo? Det tycker Raivio att i det här skedet är svårt att svara på. Samtidigt som det kommer ungdomar till Esbo kommer ju många Esbo-unga i stället att ta metron österut.

De kan till exempel tro att Brändö räknas som östra Helsingfors och är lite farligt!

Den nya kontakten mellan Esbo- och Helsingforsungdomar kommer att bli intressant, tycker Raivio.

Han tror att Esbo-ungdomarna åtminstone till en början kommer att vara lite avvaktande när det gäller att åka till vissa delar av Helsingfors, i och med att de känner till dem så lite. De kanske inte vet var man vågar röra sig.

- De kan till exempel tro att Brändö räknas som östra Helsingfors och är lite farligt! På samma sätt som ungdomar från Helsingfors kan tro att hela Esbo är ett enda Westend.

Brändö metrostation
Är Brändö farligt? Brändö metrostation Bild: Yle/Sofia Ekblom brändö skylt

Inte orolig för oroligt

Raivio tror inte att Esbo kommer att bli oroligare i och med metron, åtminstone inte på grund av de ungdomar den för med sig.

- När man har frågat barn och ungdomar i Esbo om vad de är oroliga för när det gäller metron, har det vanligaste svaret varit: Vuxna som beter sig konstigt. Jag känner på samma sätt; de flesta ungdomar är skötsamma.

Arkitektens illustration av Mattby metrostation.
Arkitektens illustration av Mattby metrostation. Bild: Arkkitehtitoimisto HKP Oy mattby metrostation

Uppsökande ungdomsarbete vid metrostationerna

Vissa arbetsrutiner inom ungdomsarbetet i Esbo kommer i och med Västmetron att förändras.

Bland annat kommer två anställda att i stället för sina nuvarande sysslor börja med uppsökande ungdomsarbete vid metrostationerna i Esbo inom ramen av projektet Nuorisotyö raiteilla, som koordineras av Vanda stads ungdomsservice.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen