Hoppa till huvudinnehåll

Munther kämpar för att överleva

Munther al Assaf har i åtta månader väntat på ett besked om uppehållstillstånd från Migrationsverket. I sin senaste vlogg öppnar han upp om sina tankar kring att säkerhetsläget i Irak sägs vara bättre och vad som kunde hända om han får ett nej på sin ansökan.

Säkerhetsläget i bland annat Irak har förbättrats under de senaste månaderna. Det berättade Migrationsverket förra veckan. Det innebär i praktiken att det blir svårare att få uppehållstillstånd om man är från Irak, så som Munther al Assaf.

Munther har väntat på ett möte med Migrationsverket i åtta månader. Och det är inte vilket möte som helst, hela hans framtid står nämligen på spel.

- Jag har inte planerat vad jag skulle göra om jag får ett nej, men jag kommer att göra mitt bästa för att överleva, säger han.

Munther förstår att vi finländare, som inte har upplevt krig på över 70 år, har svårt att greppa den situation han befinner sig i.

- De flesta av er har levt ett helt liv i stabilitet där krig känns som en omöjlighet. Då är det naturligtvis svårt att förstå min situation, säger han.

Munther flydde Irak för att han var säker på att han skulle bli dödad på grund av sitt stora intresse för musik. Väl ute ur landet kalkylerade han att chansen att överleva är 50 procent.

- Efter Migrationsverkets beslut har den chansen halverats, säger han.

Det irakiska flygvapnet har bombat Fallujag massivt inför offensiven. Enligt stadsborna har civila bostadsområden bombats urskiljningslöst
I Irak fortsätter striderna. Det irakiska flygvapnet har bombat Fallujag massivt inför offensiven. Enligt stadsborna har civila bostadsområden bombats urskiljningslöst Bild: EPA/STR Irak,al-Falluja

Finländare uppmanas att inte åka till Irak

Medan det anses vara säkert för asylsökande att återvända till vissa delar av Irak uppmanar inrikesministeriet finländare att undvika alla resor till landet.

- Finländare som besöker Irak är hela tiden skyddade av säkerhetsvakter. Dessutom tror jag att de bara skulle hålla sig inom stadens Green Zone-område.

Green Zone är det internationella området i Iraks huvudstad som är omringat av staket och gränskontroller. Det anses vara ett säkert område, trots att det under de senaste veckorna flera gånger har blivit attackerat av demonstranter.

- Om en flykting som jag skulle åka tillbaka till Irak skulle mitt liv vara i fara, säger Munther.

Bilbomb detonerade på en marknad i Bagdad den 11 maj 2015.
Bagdad har skakats av flera bombdåd under de senaste veckorna. Bilbomb detonerade på en marknad i Bagdad den 11 maj 2015. Bild: EPA/AHMED ALI bilar,Bagdad,Irak,Bilbomber,Bomber och explosioner

"Dör hellre snabbt än långsamt”

En av Munthers vänner från tiden i Finland fick för en tid sedan ett nej av Migrationsverket. Han valde att åka hem till Irak, där en säker död väntade, enligt Munther.

- Han sade att han hellre dör snabbt där än att dö här väntandes på ett nytt beslut, säger han.

Enligt Munther finns möjligheten att överklaga ett nej, men då tvingas man än en gång utstå en lång väntan på ett beslut.

- Jag har inte hört något av min vän sedan han åkte tillbaka, säger han.

Munther vill helst av allt hem

Det är kontakten med sin familj i Bagdad och musiken som håller Munther på benen här i Finland. Åtta månaders väntan är en lång tid.

- Jag håller också på med en hel del andra aktiviteter så att jag inte ska behöva tänka på vad som kommer att hända med mig, säger han.

Familjen i Bagdad håller sig mest inomhus, då staden under de senaste veckorna har drabbats av flera förödande bombdåd.

Ett uppehållstillstånd skulle, enligt Munther, betyda att han skulle få fortsätta leva. Men egentligen vill han bara åka hem.

- Jag skulle älska att se min hemstad igen, mina vänner och min familj. Det är alltid skönt att vara hemma, säger han.

Munther al Assaf som vloggar för Svenska Yle om sin vardag som flykting
Munther al Assaf väntar på Migrationsverkets beslut. Munther al Assaf som vloggar för Svenska Yle om sin vardag som flykting Bild: Niclas Runeberg/Yle munther al assaf

Munthers andra vlogginlägg

Vill du veta mer om Munther och hans historia? Under artikeln hittar du flera andra vlogginlägg.

Texten baserar sig på en intervju i aktualitetsprogrammet Myteriet.

Är det säkert att återvända till Irak eller inte? Migrationsverket och utrikesministeriet har olika åsikter om säkerhetsläget i Irak.
Du hittar alla vloggavsnitt på Arenan, Youtubeoch Facebook.

Mer från programmet