Hoppa till huvudinnehåll

Sista dagen för Östnylands sista postkontor

posten i borgå
Posten betjänade som vanligt för sista dagen. posten i borgå Bild: Yle/Robin Halttunen posti

En bit östnyländsk historia försvinner då postkontoret i Borgå stänger sina dörrar för sista gången på kvällen, fredagen den 27 maj. Postkontoret i Lovisa stängde redan för fyra år sedan.

Postkontoret på Mannerheimgatan i centrala Borgå ser naket ut på fredagsförmiddagen.

Den orange skylten med texten ”Posti – Posten” har redan plockats ner och skyltfönstren står tomma. Inne i posten fortsätter vardagen, om än många av hyllorna gapar tomma.

Beskedet om att postkontoret stänger kom i juni i fjol, då postens samarbetsförhandlingar avslutades. Endast 21 av 98 postkontor blir kvar i landet.

Alla fyra anställda i Borgå mister sina jobb. Från och med måndag får Borgåborna sköta sina postärenden i Citymarket, där en ombudspost öppnar.

"Fullständigt vansinnigt beslut"

Kim Bergroth är en av dem som besöker posten under den sista öppethållningsdagen. Han har varit en trogen kund som har använt posttjänsterna varje dag.

– Jag tycker det är ett fullständigt vansinnigt beslut att stänga posten, säger Bergroth.

posten i borgå
Skyltarna hade redan plockats ner på fredagen. posten i borgå Bild: Yle/Robin Halttunen posti

Han har varit väldigt nöjd med betjäningen och konstaterar att postkontoret har varit lättillgängligt, också för dem som inte bor på orten.

– Jag tycker det har fungerat bra, betjäningen har varit vänlig och hyfsad. Till alla delar tillfredsställande.

"Mycket orolig för hur det ska gå"

Bergroth tror inte heller att det kommer att innebära en förbättring då Citymarket tar över verksamheten och blir ett postombud.

– Det är en katastrof. Vi har sådan post som är rekommenderad och går utomlands. Det är viktiga försändelser, och jag är mycket orolig för hur det ska gå.

posten i borgå
Många hyllor gapade tomma. posten i borgå Bild: Yle/Robin Halttunen posti

En annan trogen kund är Roger Johansson. Han berättar att han har besökt posten så gott som varje vecka.

– Jag tycker att det är ganska dåligt att posten stänger. En bekväm posttjänst i centrum försvinner.

Däremot kan han inte säga vad han tycker om att Borgåborna hädanefter måste uträtta sina postärenden i Citymarkets lokaler.

– Det återstår att se hur det blir.

posten i borgå
posten i borgå Bild: Yle/Robin Halttunen posti

Också Monica Juvonen besöker postkontoret under fredagsförmiddagen. Hon har inte hört talas om att posten ska stänga innan Yle Östnylands reporter berättar det för henne.

– Jag blev helt chockad. Det är jättesynd eftersom det ser ut som om allt i Borgå bara försvinner och försvinner, säger Juvonen.

Positivt med längre öppethållningstider

Vanligtvis brukar Monica Juvonen besöka posten tre, fyra gånger om året, i och med att postens pakettjänster har en del konkurrenter.

Under den senaste tiden har besöken ändå blivit fler i och med att Juvonen nyligen har flyttat.

Då hon får höra att man kan uträtta sina postärenden i Citymarket i fortsättningen så ser hon ändå att förändringen kan föra med sig något positivt i längden.

– På ett sätt är det synd att postkontoret stänger, men å andra sidan är där ju längre öppethållningstider.

Postkontoret är det sista i Östnyland efter att postkontoret i Lovisa stängde 2012. Där tog R-kiosken över verksamheten.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland