Hoppa till huvudinnehåll

Sista valen gjordes kvällen innan: ”De unga hämtar med sig en ny kultur”

Sebastian Aho och Patrik Laine, JVM 2016.
Sebastian Aho och Patrik Laine. Sebastian Aho och Patrik Laine, JVM 2016. Bild: All Over Press Sebastian Aho,Patrik Laine,Junior-VM i ishockey 2016

Konkurrenskraftigt, mångsidigt och fördomsfritt. Så beskriver lejonlotsen Lauri Marjamäki Finlands lag i höstens World Cup-turnering.

På fredag förmiddag kungjorde den nya chefstränaren Lauri Marjamäki tillsammans med GM Jere Lehtinen Finlands kompletta trupp till World Cup under en presskonferens i Helsingfors.

De sju spelarna som gjorde de redan uttagna 16 lirarna sällskap var: målvakten Mikko Koskinen, backarna Jyrki Jokipakka, Sami Lepistö och Ville Pokka, samt anfallarna Sebastian Aho, Erik Haula och Patrik Laine.

Jere Lehtinen och Lauri Marjamäki, våren 2016.
Jere Lehtinen (t.v.) och Lauri Marjamäki presenterade Finlands lag. Jere Lehtinen och Lauri Marjamäki, våren 2016. Bild: All Over Press Jere Lehtinen,Lauri Marjamäki,Finlands herrlandslag i ishockey

– Det blev tajt, vi funderade ännu igår kväll på de sista namnen. Hela ledarstaben har jobbat hårt och vi har fattat flera svåra beslut. Många bra spelare blev utanför, men vi är väldigt nöjda med den här truppen, kommenterade Lehtinen.

– De första 16 namnen hittades ganska lätt, men de här sista sju var svårare, fortsätter Marjamäki. Vi fick ihop ett väldigt konkurrenskraftigt, mångsidigt, fördomsfritt och väldigt spelande lag, kryddat med duktiga målvakter.

”Fantastiskt att följa med”

Två av Finlands ”superjuniorer” som glänste i junior-VM vid årsskiftet rymdes med, då Patrik Laine och Sebastian Aho tog plats i truppen. Jesse Puljujärvi kom däremot inte med från succékedjan i hemma-VM.

Finland följde upp U20- och U18-världsmästartitlarna med att ta silver i herr-VM i Ryssland nyligen. Lauri Marjamäki är väldigt nöjd över hur finländsk ishockey mår just nu.

JVM-guldlaget firar, januari 2016.
Finland vann både U20- och U18-VM-guld i vintras. JVM-guldlaget firar, januari 2016. Bild: All Over Press Junior-VM i ishockey 2016,ishockey

– Det finns en positiv drive. De här unga har hämtat med sig en ny min, en annorlunda kultur med ett friskt självtroende som skiner igenom i finländsk ishockey. Det har varit fantastiskt att följa med, vi behöver förebilder och har nu 98- och 97-födda spelare i anfallet och fyra 94-födda backar med, säger Marjamäki.

– Det finns talanger och man har även gjort ett styvt jobb på klubbnivå för att få fram såhär duktiga spelare. Det känns dessutom som att de här unga bara lyfter sin nivå när matcherna blir tuffare. Man kan bara föreställa sig var de här killarna finns om tre månader, det blir fantastiskt att följa med.