Hoppa till huvudinnehåll

Sticka en poncho med mosstickning

Ponchon är ett härligt och mysigt plagg som passar alla årstider. Här har jag skapat en lättgjord variant som man bra kan ta med sig och använda som sittunderlag tills det blir så kyligt att man vill dra den på sig. En enkel men tilltalande design som kan varieras mycket med garnkvalitet, stickstorlek, färg och personliga detaljer.

Stickar man med grovt garn och grova stickor så får man snabbt resultat. Det här projektet passar dessutom lika bra för nybörjare och andra oerfarna stickare som för modemedvetna stickproffs.

Vill du lära dig sticka? Då hittar du allt du behöver i artikeln Lees lilla stickskola, klicka bara här.

Du behöver:

  • Ett grovt garn 2 - 3 nystan (jag använde Novitas Pehmo med 200g /nystan)
  • Stickor som passar till garnet (jag använde nr 12)
  • En stoppnål
  • Sax
  • 2-3 stora knappar
  1. Lägg upp 37 maskor.
  2. Sticka mosstickning, dvs varannan maska avig och varannan rät. Följande varv startas med motsatt maska dvs. om maskan under är rät så stickas en avig ovanpå, är den avig så stickas en rät ovanpå.
  3. Sticka mosstickning tills arbetet mäter 1 m eller bildar en kvadrat när du viker den stickade rektangeln dubbel.
  4. Hur du stickar mosstickning kan du se här i Lees lilla stickskola.

    mosstickning
    Mosstickning. mosstickning Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)
  5. Maska av.
  6. Vik rektangeln dubbel så att det bildas en kvadrat. När du har den vikta kanten på vänster sida så börjar du sy uppe i högra hörnet och syr ihop lagren med varandra med kaststygn ungefär fram till mitten på den övre kanten av kvadraten. Fäst tråden. Hålet som lämnar är halshålet så du kan justera dess storlek genom att sy det mindre eller sy axelsömmen kortare för att få hålet större. Eftersom jag är högerhänt är denna söm min högra axelsöm. Är du vänsterhänt så är det din vänstra axelsöm.
  7. poncho
    Ponchon med baksidan uppåt för att visa knapparnas placering och halshålet. poncho Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)
  8. Prova ponchon och märk ut var du vill ha knapparna som dekoration. Jag satte dem lite nedanom axelsömmen och på framsidan av ponchon.
  9. Sy fast knapparna där du vill ha dem.
  10. Fäst alla lösa trådändor.
poncho
Höger axel med knappar som dekoration. poncho Bild: Yle/Monica Storm Strömsö (tv-program)

poncho
Ponchon bakifrån poncho Bild: Yle/Monica Storm Strömsö (tv-program)

poncho
Ponchon framifrån. poncho Bild: Yle/Monica Storm Strömsö (tv-program)

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

  • Första veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

  • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

    Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

    Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

Nyligen publicerat - Strömsö

  • Första veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

  • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

    Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

    Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

  • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

    Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

    Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

  • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

    Använd hela blomkålen på två nya sätt.

    Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

  • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

    xxx

    Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

  • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.

  • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

    Krisp förenas med krämighet i matklassiker

    Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.

  • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

  • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.