Hoppa till huvudinnehåll

Tre systrar Eriksson i Amsterdam? Sandra: ”Otroligt coolt”

Sandra Eriksson, EM 2014.
Sandra Eriksson löper i sommar i sina fjärde EM-tävlingar. Sandra Eriksson, EM 2014. Bild: EPA / All Over Press sandra eriksson

Sandra Eriksson är redan klar för friidrotts-EM i Amsterdam – och hon hoppas få sällskap av lillasyster Zenitha och storasyster Heidi.

De estniska maratonsystrarna Leila, Liina och Lily Luik kan i sommar göra historia, då de kan bli de första identiska trillingarna i samma OS.

Tre systrar från Nykarleby kan i sin tur skriva ett stycke finländsk friidrottshistoria.

Öppna Instagram-inlägget

Hinderlöparen Sandra Eriksson är redan uttagen till EM, men även lillasyster Zenitha och storasyster Heidi har chans att nå flyget till Amsterdam.

– Jag vet att Zenitha är i jättebra form och jag tror absolut att hon kommer att klara gränsen, säger mellansyster Sandra till Yle Sporten.

– Sedan sprang Heidi väldigt bra i slutet av den förra säsongen och EM-gränsen på 1500 meter är inte så långt ifrån, så det känns faktiskt väldigt realistiskt för båda två.

Zenitha Eriksson, Heidi Eriksson och Karin Storbacka, inomhus-FM 2016.
Zenitha (t.v.) och Heidi Eriksson här tillsammans med IK Falken-klubbkamraten Karin Storbacka. Zenitha Eriksson, Heidi Eriksson och Karin Storbacka, inomhus-FM 2016. Bild: Yle/Janne Isaksson friidrott,heidi eriksson,Karin Storbacka

Heidi Erikssons personliga rekord på 1500 meter lyder 4.14,87 och fjolårets notering var 4.16,47, medan EM-gränsen är 4.12,00.

Zenitha Eriksson kom en dryg sekund ifrån kvalgränsen 2.02,90 på 800 meter förra sommaren, och i Yle Sportens intervju för några veckor sedan trodde hon att personbästat 2.04,12 ryker i år.

– Det är klart att EM hela tiden finns i bakhuvudet. ... Jag känner att jag är i tidtabell, så helt möjligt tycker jag nog det ska vara, sade Zenitha då.

Säsongstart på lördag

Sandra Eriksson inledde tävlingssäsongen redan förra veckan, men för Heidi och Zenitha sker premiären på lördag i belgiska Oordegem, där även bland annat Camilla Richardsson, Karin Storbacka och Oskari Mörö deltar.

Camilla Richardsson och Zenitha Eriksson i Portugal 2016.
Camilla Richardsson (t.v.) och Zenitha Eriksson löper i Belgien på lördag. Camilla Richardsson och Zenitha Eriksson i Portugal 2016. Bild: Yle/Leif Lampenius Camilla Richardsson,Zenitha Eriksson

– Det första loppet är alltid svårt, men jag hoppas båda åtminstone får med sig en bra känsla och att dom kommer igång på ett bra sätt, konstaterar Sandra Eriksson om systrarnas lopp.

– På så sätt skulle båda två också ha bättre möjligheter att nå EM. Det skulle nog vara otroligt coolt om vi skulle vara där alla tre.

Mera tankar med Sandra Eriksson på Yle Sportens webbplats under helgen.