Hoppa till huvudinnehåll

Fästingburen parasit risk också för finländska hundar

Hund undersöks av veterinär
Hund undersöks av veterinär Bild: Mikael Crawford/Yle veterinärer,hund

Den fästingburna parasiten babesia canis som angriper och i värsta fall tar livet av hundar sprider sig allt längre norrut i och med det varmare klimatet.

I Essex i Storbritannien har fästingen som sprider parasiten, dermacentor reticulatus, nu upptäckts för första gången och de lokala myndigheterna varnar hundägare för att röra sig i området där fästingen finns.

Ute i Europa är parasiten vanlig men det här är första gången den har upptäckts i Storbritannien. Det är typiskt för fästingen som bär på parasiten att den förekommer i stora mängder på ett litet område.

Tills vidare har de hundar som konstaterats bära på sjukdomen i Finland fått parasiten utomlands.

- Parasiten är allmän ute i Europa och kopplas då till en specifik art av fästing som nu sakta har spridit sig norrut. Fästingen finns inte ännu i Finland och det tar sannolikt en tid innan klimatet i Finland är sådant att fästingen överlever, säger professor Marjukka Anttila som leder arbetet vid den patologiska enheten vid Livsmedelssäkerhetsverket Evira.

I Finland förekommer ändå en fästingart känd som brun hundfästing som man vet att åtminstone sprider en variant av babesia. Den här fästingen kan inte överleva utomhus i vårt klimat men trivs bra inomhus. De fästingar som överlever utomhus i det finländska klimatet kan inte sprida babesia canis.

Risk vid resor till kontinenten

Veterinär Lotta Axelson har själv erfarenhet av att vårda hundar med babesia canis som återvänt från resor utomlands.

- Babesian är en risk för de hundar som reser söderut men tills vidare behöver vi inte vara rädda för den i Finland, säger Axelson.

lotta axelson
Lotta Axelson, veterinär. lotta axelson lotta axelson

Babesia canis visar sig hos hunden som trötthet, aptitlöshet och anemi som beror på att de röda blodkropparna förstörs när hundens immunförsvar försöker bli av med parasiten. Det kan också synas blod i urinen och hunden kan bli blek eller gulaktig i munnen. Speciellt unga hundar dör ofta av parasiten.

Parasiten gör inte människor sjuka och den kan inte smitta från hund till hund utan förs vidare med fästingarna.

Mediciner finns

Professor Marjukka Anttila säger att fästingen finns till exempel i Estland och i Tyskland, båda länder som finländska hundar ibland besöker i samband med utställningar eller tävlingar.

- Det är viktigt att använda sig av olika förebyggande preparat som håller de här fästingarna borta om man reser till exempel till Tyskland eller Estland eller längre söderut.

Sjukdomen babesia canis går att vårda med mediciner men en hund som fått parasiten behöver speciell uppmärksamhet under resten av sitt liv i och med att immunförsvaret förblir försvagat.

- Om en hund som importerats eller som varit utrikes får symtom ska ägaren alltid berätta det för veterinären i och med att det är lättare att få bukt med sjukdomen om medicineringen sätts in i tid, säger Anttila.

Nya djursjukhuset
Nya djursjukhuset Bild: yle/Maud Stolpe nya djursjukhuset

Hur kan man skydda hunden mot fästingar här hemma och utrikes?

- Med ordentlig fästingmedicinering. Från apoteket får man många preparat som vi vet att fungerar och en veterinär kan också skriva ut recept. Det är det säkraste, säger veterinär Lotta Axelson.

Det lönar sig också att dagligen leta efter fästingar på hunden och avlägsna sådana man hittar. Fästingen måste sitta fast i hunden i minst ett dygn för att olika sjukdomar som till exempel babesia canis ska gå över till hundens blodomlopp.

Dalmatiner på fredsmarsch
Dalmatiner på fredsmarsch Bild: Yle/ Frida Lönnroos dalmatiner