Hoppa till huvudinnehåll

FN: 600 000 syrier lever i belägrade områden

Syriska barn leker utanför sina hem i den rebellkontrollerade stadsdelen Tishreen i Damaskus under eldupphöret 27.2.2016
Syriska barn leker utanför sina hem i den rebellkontrollerade stadsdelen Tishreen i Damaskus under eldupphöret 27.2.2016 Bild: EPA/MOHAMMED BADRA Syrien,Damaskus,eldupphör

FN uppger att upp till 600 000 syrier tvingas leva i belägrade områden. I många fall nås invånarna inte av några hjälpförsändelser alls.

Chefen för FN:s humanitära arbete Stephen O´Brien beskyller den syriska regimen för att avsiktligt ha stoppat hjälpleveranser till flera städer.

O´Brien fördömde i skarpa ordalag sättet att utnyttja belägringstillstånd och hunger som vapen i krigföring då han talade inför FN:s säkerhetsråd i natt.

FN har enligt O´Brien begärt tillstånd för att föra in livsmedel och mediciner till 35 städer i Syrien, men regimen har beviljat tillstånd för transport till endast 14 städer.

Problem har förekommit i åtminstone Aleppo, Al Wa'er och Talbiseh.

Syriens FN-ambassadör Bashar Jaafari förnekar att problemet med transporterna skulle ligga i den syriska regimens ända. Han hävdar att det är FN som inte håller vad organisationen lovar i fråga om biståndsleveranser.

Minst 280 000 personer har dödats under det drygt fem år långa kriget i Syrien.

Läs också