Hoppa till huvudinnehåll

Mentalt starkare Sandra Eriksson: ”Väldigt, väldigt taggad”

Sandra Eriksson, Paavo Nurmi Games 2014.
Sandra Eriksson. Sandra Eriksson, Paavo Nurmi Games 2014. Bild: Yle/Tomi Hänninen Sandra Eriksson,friidrott

Finlands främsta hinderlöpare har lämnat motgångarna bakom sig och blickar nu fram emot supersommaren med både OS och EM. Och Sandra Eriksson känner sig starkare än någonsin.

Förra sommaren blev en besvikelse. Skadebekymmer gjorde att Sandra Eriksson aldrig fann toppformen och hon missade finalen i VM i Peking.

Efter det har envisa problem med hälen fortsatt plåga IK Falken-damen, som inte kunnat följa det träningschemat hon hade lagt upp.

– Klart det har stört jättemycket att jag inte kunnat springa så mycket som jag vill. Jag vill ju egentligen ligga en bra bit över 120 kilometer i veckan, men den här träningssäsongen har snittet legat på 60-65 kilometer, berättar Eriksson till Yle Sporten.

– Jag har istället kört mycket alternativ träning och det har verkligen funkat jättebra, så egentligen har hälen inte bromsat så jättemycket träningsmässigt. Däremot har det varit betydligt jobbigare mentalt, det har faktiskt varit väldigt påfrestande.

Stora mentala framsteg

Men utmaningarna på den mentala sidan har även gjort Eriksson starkare. Hon berättar att hon lärt sig av alla motgångar under årens lopp, och nuförtiden kan hon sätta saker och ting i perspektiv.

– Jag känner att jag mentalt blivit så otroligt mycket starkare under det senaste året. Så även om träningen inte gått som jag velat tror jag att jag klarar av att hantera allting mycket bättre, säger 26-åringen.

Sandra Eriksson, Sverigekampen 2014.
Sandra Eriksson, Sverigekampen 2014. Bild: Yle/Tomi Hänninen Sandra Eriksson,friidrott,vattengrav

– Jag har ju haft ganska mycket skadeproblem under de senaste åren och varit borta från löpningen i månader här och där. Nu var det lite annorlunda eftersom jag egentligen haft bekymmer under hela säsongen, vilket lett till att jag blivit bättre på att acceptera läget och göra det bästa av situationen.

– Varje gång jag börjar stressa brukar jag fråga mig ”vad kan jag göra precis just nu för att det här ska bli bättre?” Den vägen har jag blivit mycket bättre på att ta allt som det kommer, menar hon.

Ingen stress trots svag premiär

Eriksson inledde säsongen med den mediokra tiden 9.11,64 på 3000 meter slätt i Tjeckien förra veckan, men förberedelserna var, som hon själv uttrycker det, usla med flygkaos i Stockholm, vilket gjorde att hon kom iväg mot Ostrava först samma dag.

– I själva verket är jag inte jättemissnöjd. Jag mådde dåligt när jag kom dit några timmar före start och var inte riktigt laddad att tävla, konstaterar Eriksson.

– Men under loppet fick jag en jättebra känsla. Resultatet var ganska dåligt men det var verkligen inget maxlopp och jag kände att det fanns mer att ge. Så jag känner mig inte särskilt stressad eller besviken.

Sandra Eriksson, Paavo Nurmi Games 2014.
Sandra Eriksson, Paavo Nurmi Games 2014. Bild: Yle/Tomi Hänninen Sandra Eriksson,friidrott

”Allting känns riktigt kul”

Eriksson har under den senaste månaden klarat av att köra hinderträning utan smärta i hälen, och också i övrigt känner hon att vissa saker rent träningsmässigt gått framåt med stormsteg under vintern och våren.

– Jag blev väldigt, väldigt taggad på att börja tävla mer efter det första loppet. Träningen går bättre och bättre för varje dag, och de senaste banpassen har faktiskt gått riktigt bra, så just nu känns allting riktigt kul.

– Det ska bli spännande och intressant att se vad som händer när jag på riktigt kommer igång med tävlingarna. Jag är inte i någon toppform ännu förstås, men så har jag ju heller inga kvalgränser att underskrida, så jag är helt enkelt ungefär där jag ska vara just nu.

Eriksson är redan uttagen till såväl EM i Amsterdam i juli som OS i Rio de Janeiro i augusti.

Sandra Eriksson, EM 2014.
Sandra Eriksson gör i sommar redan sitt fjärde EM. I Zürich för två år sedan blev hon nia. Sandra Eriksson, EM 2014. Bild: EPA / All Over Press sandra eriksson

På tävlingsprogrammet inför EM står 1500 meter i Birmingham den 5 juni, hinderpremiären i Stockholm den 16 juni, och därtill ytterligare ett slätlopp, möjligen i Paavo Nurmi-Games i Åbo den 29 juni.

– Toppformen är riktad mot OS. Såklart måste jag vara i bra form också lite innan, och EM är förstås en viktig tävling på vägen, men den allra största toppen ska komma i mitten av augusti.

Så du prioriterar helt klart OS framom EM?

– Jo, absolut. Det är förstås lättare att ta medalj i EM, men en bra placering på OS är ändå värt så himla mycket mera, slår Eriksson fast.

EM-guld och personbästa

När vi pratade i februari sade du ändå att du siktar på EM-guld i Amsterdam, håller du fast vid den målsättningen?

– Det gör jag. I och med att jag gick in som favorit i förra EM (Eriksson blev nia i Zürich 2014) så är jag revanschsugen. Det är förstås svårt att säga i det här läget när man inte vet vem som deltar, men det är klart att jag helst vill ha guldet.

Sandra Eriksson, Paavo Nurmi Games 2014.
Sandra Eriksson, Paavo Nurmi Games 2014. Bild: Yle/Tomi Hänninen Sandra Eriksson,friidrott

Tiden i premiären var som sagt inte den bästa, vem vad tror du man kan vänta sig av dig på 3000 meter hinder i sommar?

– Jättesvårt att säga förrän hindersäsongen kommit igång, och man känner sig alltid lite nervös innan man bevisat sig själv hur bra form man egentligen är i, även om jag vet att jag kan mycket bättre än i Ostrava, säger Eriksson.

– Men jag räknar åtminstone med att jag ska kunna springa personbästa (9.24,70 från 2014). Jag vill inte gå in och göra några ”helt okej”-resultat, utan bättre än jag gjort nånsin förr. Och det finns i dagsläget ingenting som skulle tala emot det.