Hoppa till huvudinnehåll

Putin och ryska patriarken besökte ryskt kloster i Grekland

Rysslands president Vladimir Putin i huvudkyrkan i Athos.
Putin i Guds Moders Insomnandes kyrka i Athos huvudort Karyes på lördagen. Rysslands president Vladimir Putin i huvudkyrkan i Athos. Bild: EPA/ALEXANDROS AVRAMIDIS Vladimir Putin,Ryssland,Grekland,ortodoxi,Athosberget

Rysslands president Vladimir Putin besökte på lördagen det största ryska religiösa centret i Grekland under sitt officiella besök i landet.

Putin kom med båt till klosterhalvön Athos och Sankt Panteleimons kloster tillsammans med den ryska ortodoxa kyrkans överhuvud patriarken Kirill av Moskva.

Det ryska Sankt Panteleimon är ett av 20 ortodoxa kloster i den autonoma klosterregionen Athos.

Athos har specialstatus och självstyre i den grekiska författningen och har beviljats undantag i EU-regelverket.

Det är ett av den ortodoxa världens viktigaste centrum. Endast munkar får bo där och kvinnor är förbjudna, liksom husdjur av honkön.

Ett begränsat antal manliga pilgrimer får besöka klostren med specialtillstånd.

Firar tusenårig rysk närvaro

Putins och Kirills besök sammanfaller med att det gått 1 000 år sedan den första dokumenterade ankomsten av en rysk munk till Athos.

Sankt Panteleimons kloster i Athos.
Sankt Panteleimons kloster. Sankt Panteleimons kloster i Athos. Bild: Wikimedia Commons / Gabrel Athosberget,Grekland,panteleimons kloster

Patriarken Kirill har ingen formell makt över Sankt Panteleimons kloster trots att det är rysk-ortodoxt.

Sankt Panteleimon och alla andra kloster i Athos sorterar under patriarken i Konstantinopel, som patriarkatet i Moskva emellanåt utmanat om vem som har mera rätt att representera de ortodoxa kristna.

Stora ryska intressen i Grekland

Putin har besökt Grekland i två dagar. Länderna har upprätthållit nära relationer trots att EU infört sanktioner mot Ryssland för ockupationen av Krim och trots att de ryska motsanktionerna även drabbat Grekland.

Grekland har följt EU:s sanktionspolitik mot Ryssland men uttryckt reservationer flera gånger.

Putin och Tsipras i Aten
Putin och premiärminister Alexis Tsipras i Aten på fredagen. Putin och Tsipras i Aten Bild: ORESTIS PANAGIOTOU/POOL Vladimir Putin,Alexis Tsipras

På fredagen skrev Putin under flera ekonomiska avtal med premiärminister Alexis Tsipras. Grekland hoppas att ökad handel med Ryssland ska hjälpa landet ur recessionen.

Ryssland har visat intresse för att köpa det statliga järnvägsbolaget Trainose och hamnen i Thessaloniki som är Greklands näststörsta och en av de viktigaste transportknutpunkterna på Balkan.

Båda ska privatiseras i enlighet med Greklands avtal med sina fordringsägare.

Hamnen i Thessaloniki.
En del av hamnen i Thessaloniki. Hamnen i Thessaloniki. Bild: EPA/SOTIRIS BARBAROUSIS Grekland,Thessaloníki,hamnar