Hoppa till huvudinnehåll

Radiohuset frågar: jobbar du på fritiden?

Flicka använder smarttelefon och dator.
Sitter du också och svarar på jobbmejl fast arbetsdagen redan tagit slut? Flicka använder smarttelefon och dator. Bild: Stocksnap.io/ Wilfred Iven app

Den franska regeringen vill förbjuda jobbmejl utanför arbetstid. Syftet är att motverka digital utbrändhet.

Den teknologiska utvecklingen möjliggör att vi kan vara uppkopplade till våra jobbnätverk var som helst och när som helst. Bakom oss är tiden med interna system som inte gick att komma åt utanför kontoret – nu är smarttelefonen ditt kontor även mitt på natten i din egen säng!

I Frankrike anser regeringen att den så kallade digitala utbrändheten riskerar att öka. Med ”rätten att vara nedkopplad”, som lagförslaget kallas, vill man begränsa de skadeverkningar som anses medfölja när jobbet hela tiden finns i byxfickan. Det här ska förverkligas genom att det utanför arbetstid helt enkelt ska vara förbjudet för anställda att skicka eller svara på e-post. Lagförslaget gäller företag med över 50 anställda.

Brukar du jobba på fritiden? Och finns det ett behov av att reglera detta på lagstiftningsnivå? Svara på vår enkät!

Jobbar du på fritiden?