Hoppa till huvudinnehåll

Ryska museet guidar gravida

Ryska museet i S:t Petersburg storsatsar numera på estetiska upplevelser för gravida kvinnor. Två gånger i veckan ordnar museet skräddarsydda exkursioner för gravida till museets konstskatter.

Varje onsdag och lördag går en stor grupp gravida kvinnor genom Ryska museets många salar. Museets ledning är övertygad om att en positiv konstupplevelse har positiva effekter för både mamman och barnet.

Gruppen leds av konsthistorikern Natalja Kuznetsova som tillsammans med en barnpsykolog har skräddarsytt den här turen.

Exkursionerna inleddes för åtta år sedan och har blivit allt mer populära.

– Kvinnorna blir så besjälade av konsten, säger Kuznetsova som har arbetat på museet i 45 år. Själv är jag förstås trött efter exkursionen, men också jag tycker mig ha fått vingar och kan flyga.

– Energin som kvinnorna utstrålar är så fantastisk, ren och ljus.

Grundtanken är att en estetisk upplevelse förbättrar den fysiska och psykiska välmågan och gör själva graviditeten lättare. Inte enbart för mamman, utan även för fostret.

Grekisk harmoni

Museet menar att det viktigt att påverka och stimulera barnets utveckling redan under graviditeten. Dessutom är mammans psykologi under havandeskapet avgörande för barnets framtid.

För att hitta fram till det harmoniska stannar gruppen främst vid grekisk mytologi, landskap och porträtt.

– Mammans positiva känslor förs här över till barnet, istället för en nervös oro, säger Olga Rastegajeva. I våra liv förekommer allt möjligt, som att onda människor korsar ens väg. Här möts man enbart av inspiration.

– Det här är tid för mig själv, tid för glädje, säger Maria Kozlova. Jag tänker på barnet och jag får en massiv estetisk tillfredsställelse. Jag njuter av samtalen med guiden Natalja, som också delar med sig av sin egen livserfarenhet, kryddat med humor. Det här inspirerar mig också i relationen till min man.

Slug baktanke

Den guidade turen ska ge en inblick i rysk kulturhistoria. Men museet hoppas också att konstens positiva kraft ska uppmuntra till fler graviditeter och på så sätt se till att förbättra landets dåliga födelsetal.

Och därför undviker gruppen vissa salar helt medvetet.

– Jag tar inte med tunga teman, säger Kuznetsova. Ofta visar jag inte ”Pompejis undergång”. Tavlan är vacker och Brjullov var ett geni, men scenen är tragisk.

– ”Neros död” går vi helt säkert förbi. På tavlan ligger kejsaren i en blodpöl på golvet. En scen som de här kvinnorna inte har nåt behov av.

Kuznetsova menar att gravida kvinnor behöver skönhet och harmoni.

– Själv föredrar jag den antika mytologin, säger hon. De gamla grekerna visste allt och kunde dessutom förklara allt.

Läs också