Hoppa till huvudinnehåll

Videolistan för den bästa nordiska musiken 2001

Micaela Metso och collage av artister i Nordiska videolistan, 2001
Micaela Metso och artister i Nordiska videolistan, 2001 Micaela Metso och collage av artister i Nordiska videolistan, 2001 Bild: Yle/ sammanställt av Ida Fellman 2001,Micaela Röman,musiker,musik,Björk,Teemu Brunila,The Crash (musikgrupp),HIM,Ville Valo,Tarja Turunen,Nightwish,Raymond Ebanks,Röyksopp,RÖYKSOPP - EPLE

Nordiska videolistan, som började snurra 2001, var Programmet för nordisk musik. Nordiska videolistan hade inga musikaliska gränser, endast geografiska gränser. På webben fick man rösta på sina favoriter. Från 22 Pistepirkko och HIM till Björk och Röyksopp.

Programledare Micaela Metso säger från första början att Nordiska videolistan är ett program där det inte skall talas om Rundradions digitalisering. Trots att programmet sänds på FST:s digitala kanal (och ibland på TV 1 och TV 2) skall man här koncentrera sig enbart på musikvideor.

I de flesta andra program spelas amerikansk och engelsk musik, därför har Nordiska videolistan valt att koncentrera sig enbart på låtar gjorda i Norden; Finland, Sverige, Danmark, Norge och Island. Kanske till och med något från Färöarna skall hitta in i programmet.

Den absolut första videon i den Nordiska videolistan är HIM:s "Pretending", tätt följd av 22-Pistepirkko med "This Time" och danska Safri Duos "Samb-Adagio".

Micaela påminner att man måste se på videorna, inte bara lyssna på musiken. Hon gillar videon till det finska bandet Campaus låt "People". Det svenska bandet Shebang framför sin låt "Romeo" (från ungdomsfilmen "Eva och Adam"). Det norska bandet Briskeby med "Wide Awake" har vunnit flera priser.

Till sist får The Rasmus framföra "Chill" och Joakim Hillson "Pussel".

I det andra avsnittet av Nordiska videolistan får vi nya utmanare. Först ut är Suburban Tribe med "Frozen Ashes". Och mot slutet hör vi Nina Persson från Cardigans. Persson har gjort solokarriär under namnet A-Camp. Vi ser videon "I can buy you" (ungefär vid 35:00).

I den tredje delen av Nordiska videolistan får vi Bomfunk MC's för hela slanten. Men först är det A-Camp och Björk med Hidden Place. Raymond Ebanks intervjuas, och vi får se musikvideon "Supereletric" spelas in. Också Bomfunk MC's stora hit "Freestyler" (c. 31:00) kan man njuta av.

Finskspråkig rap kommer in på Nordiska videolistan med Fintelligens (Iso H och Elastinen) och "Pää Pystyyn".

Björks "Hidden place" har tyvärr gått nedåt. Micaela undrar om det beror på att videon handlar om äckliga saker, kroppsutsöndringar och slem. Och när de byter plats, som när man åt snorkråkor som barn. Däremot är den mycket vacker som video.

Micaela tangerar terrorattacken mot World Trade Center i New York den 11 september. Hon nämner att vissa artister inte vill uppträda på grund av terrorhotet. HIM uppträder ändå.

I Nordiska videolistan ser vi inte den mest sålda artisten i Finland, Jari Sillanpää, men däremot Bomfunk MC's med "Superelectric".

Micaela är ytterst glad av att på tredje plats hitta Vasabon och finlandssvenska Mirella med "It's Monday again" (ungefär vid 28 minuten). På andra plats hör vi faktiskt HIM igen, med "In Joy and Sorrow" (33 minuten).

Legendariskt fortsätter The Rasmus att toppa Nordiska videolistan med "Chill".

I den femte delen har fyra videor åkt ut och nya utmanare kommit in. Först hör vi Emmi med "Crashing down". Hårdare toner får svenska Backyard Babies dra med "The Clash".

Efter Fintelligens på tionde plats berättar Micaela att det har gått dåligt för HIM. Bandets ena video har fallit ut, den andra har fallit från andra plats till nionde.

Så hör vi Bo Kaspers Orkester: "Ett Fullkomligt Kaos". Och Daniel Lemma, den svenska artisten som blev känd från filmen Jalla, jalla. Låten heter "If I used to love you".

På fjärde plats hör vi The Ark med "Echo Chamber", the Rasmus har fallit bort från första plats, och tar nu brons. Vasabon Mirella tar silver. Så hör vi en ny utmanare; Tess med "Viva lámor".

Sist men inte minst presenteras den nya vinnaren. Det är The Crash med den otroligt fina låten och videon "Lauren caught my eye".

Rekordmånga har röstat på Nordiska videolistan inför det sjätte avsnittet. Den första utmanaren är ett finskt band som heter Nightwish. Vi hör deras version av Gary Moores "Over the hills and far away". Micaela lottar också ut en skiva med Nightwish.

Det finska bandet Bitch Alert med "Sandy" har tagit sig in på listan. Daniel Lemma får i Yles Stora Smedja säga ett par ord om "If I used to love you". HIM har igen klättrat uppåt på listan med "In joy and sorrow.

Bomfunk MC's singel "Super Electric" har redan sålt platina i Finland och på Nordiska videolistan har videon en femte plats. Emmi är på plats nummer tre med "Crashing down", tvåan blir Mirella. Överlägsen vinnare är igen The Crash.

I det sjunde avsnittet bekantar man sig med nya låtar. Utmanare den här veckan är danska humorgruppen Toy-Box med "Superstar" och svenska Lambretta med "Bimbo". Så ser vi Patrik Isaksson med "Ruta ett" och danska Safri Duo med danslåten "Played-a-live".

För övrigt rullar listan på med samma artister som förra veckan. The Rasmus är på fjärde plats, Nightwish på tredje och på första plats denna vecka är Emmi med "Crashing down". Hon är också nominerad till Best Music Award av MTV Europe.

Nordiska videolistan presenterar i avsnitt 8 nya utmanare. Först är det en grupp som skall spela med Rammstein, nämligen den norsk-svenska gruppen Clawfinger. De är aktuella med ett nytt album och en ny låt: "Out to get me". Den andra utmanaren är svenska Infinite Mass med "Bullet".

Det svensk-finska bandet Black 'n' Becker med "Learning to live" har kommit in på nionde plats. Micaela Metso berättar att snyggingarna spelats mycket på Radio X3M.

Förra veckans utmanare Lambretta med "Bimbo" kom in rakt på fjärde plats. Micaela gillar låten och sångaren. De tre bästa har bytt ordningsföljd. Nu är Nightwish etta, på andra plats Mirella och först på tredje plats finns The Crash. Men eftersom videon och Teemu Brunila som sjunger är så underbara så spelar Micaela Metso den ändå.

Det nionde avsnittet bjuder igen på överraskningar. Nya låtar är bland andra Le Fox med "Hello Space", Peel med "Natalie Somewhere", Markoolio med "Rocka på!" samt Roxette med "Milk and toast and honey".

The Crash har återtagit första plats och tippat ner Nightwish och Mirella. Efter Crash får vi höra en ny utmanare, finska Killer med kopplingar till Kwan och the Rasmus. Här med låten "All I want".

Den första utmanaren i del tio är den norska gruppen Röyksopp med "Eple". Det är sällan Micaela ser en musikvideo och tänker wow, men det gjorde hon med den här.

Jag satt och stirrade mig igenom den här en hel kväll!― Micaela Metso om Röyksopps Eple

Sedan intervjuas artisten Bosson, som slagit igenom i USA. Han har gjort musik med Britney Spears och Nsync. Vi får höra hans "I believe" .

I tävlingen kan man vara lycklig och vinna ett Markoolio-paket, om man vet vad han heter på riktigt.

Förra veckans utmanare Killer med "All I want" gick direkt in på första plats . Den sista utmanaren är danska snyggisen Erann, med låten "Still believing".

I det elfte avsnittet hör vi nya utmanare och nya låtar. Först danska Frogstone med "The right way", Prime STHLM med "I'm Stupid (don't worry 'bout me)" och Fintelligens med "Heruuks?"

Nionde plats har övertagits av Röyksopps "Eple". Roxettes "Milk and toast and honey" är på åttonde plats. Roxette skall uppträda med the Rasmus, vars låt "Chill" hittas på tredje plats.

Emmi och Mirella har båda åkt ut från listan. Det isländska bandet Maus har tagit sig in på första plats med "How far is far".

Finska Kwan med "Late" får börja det tolfte avsnittet. Kwan följs av svenska Silverbullit. Men Jukka i Silverbullit kommer faktiskt också från Finland, Österbotten. Jukka berättar (ungefär vid 06:49) att basriffet i låten "Star"är snott av en kompis, en viss Joakim Rundt, som är radiopratare på Radio X3M.

Och en utmanar vi också hör är finska Penniless med "Imbecile".

Bandet hette förut Penniless people of Bulgaria, men eftersom det började gå bra för människorna i Bulgarien, så heter man nu bara Penniless.― Micaela Metso

Bosson med "I believe" har kommit upp till femte plats. Lambretta: "Bimbo", Frogstone: "The right way" och Maus med "How far is to far" är i topp tre.

I det trettonde avsnittet ser vi The Mopeds, Weeping Willows, Prime STH, The Ark, Fintelligens. Penniless och Kwan. Veckans etta är Lambretta med Bimbo.

Suget efter hip hop är stort!

Den första nya utmanaren i det fjortonde avsnittet är Suburban Tribe. Prime STH har kommit in på tionde plats med sin I'm stupid. På åttonde plats ligge The Arks Let your body decide.

Två nykomlingar på listan är är Weeping Willows och Soundtrack of Our Lives. För Jonna Tervomaa har det gått bra, med sin roliga video "Kupla" är hon på tredje plats. På första plats är isländska Maus.

Den sjätte december firar man självständighet med Nordiska videolistan. Den första utmanaren är ett klassiskt finskt band: Neljä ruusua. Det danska bandet Joyphilter har själv tagit kontakt med Nordiska videolistan och vill utmana med låten Kobrakai.

Micaela bjuder på svensk hiphop vid en graffitivägg, först Fattaru med Fjärde världen och låten Första Femman (c. 11:45)

Vi hör en intervju med det svenska bandet Prime STHM, som är på åttonde plats. Suburban Tribe har kommit in på sjätte plats.

Åbogruppen the Crash har hängt med stadigt och har nu fått bronsplatsen, men silver och guld går till svenskarna. Petters låt Ta dig tillbaka är på andra plats. Petter berättar för Micaela om vad han anser är bra med videor och låtar. Han gillar bilar, scratch och snygga musikslingor. På första plats är E-type som har många vänner i Finland.

Tema för avsnitt 16 är slottsbal och det passar det med Nylon Beat, för Jonna och Erin var på slottsbalen. Vi hör deras Anna mulle, med den roliga soap-parodivideon. Anssi Kela var inte på slottsbalen, men nog på Nordiska videolistan. E-type har nu fallit ner till sjätte plats, på femte plats danska Joyphilter och det finska Tiktak med Kyneleet. Petter på andra plats och Suburban Tribe är först.


Alla delar av Nordiska videolistan hittas på Arenan.

Nordiska videolistan kommer att fyllas på med flera årgångar av videor. Har du minnen av de här låtarna eller annan nordisk musik från 2001? Skriv gärna en kommentar!

Musik och underhållning

Mer från programmet

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Reportage från vinterkriget

  Nyhetsrapport om att 16 städer i Finland har blivit bombade.

  Torsdagmorgon den 30 november 1939 flög bombplan in över Finland från Sovjetunionen. Och vinterkriget bröt ut.

 • Helsingfors under vinterkriget

  En inblick i livet vid hemmafronten.

  Hur var det att leva i huvudstaden Helsingfors under vinterkriget? Vi får en inblick i livet vid hemmafronten i dessa ljudklipp om bombningar, mörkläggning, fönsterglas och första hjälp.

 • Munsalasocialismen

  Under 1900-talets början skapades en egen rörelse.

  I Munsala utvecklades under 1900-talets början en helt egen form av socialism. Den kom till trakten genom forna emigranter som återvänt från USA med Marx och Engels verk i bagaget. Deras läror kom att prägla ortsbefolkningen från inbördeskriget 1918 till fortsättningskriget.

 • När Finland var fem före att bli fascistiskt - högerradikala skjutsade den liberala president Ståhlberg till gränsen

  Extremhögern kidnappade president Ståhlberg.

  Det var ett våldets och orons år i Finland. Den högerradikala Lapporörelsen var stark och samlade 12.000 personer till en demonstration som synligt togs emot av Finlands statsledning i Helsingfors. Det som kunde ha lett till en statskupp och diktatur, fick ett abrupt slut då man gjorde misstaget att kidnappa Finlands första president. Lapporörelsens hatretorik har återuppstått i dagens diskussionsklimat.

 • Finland stod stilla i 19 dagar

  Den 1.3 1956 utbröt en generalstrejk som lamslog Finland.

  Generalstrejken i mars 1956 berörde närmare en halv miljon arbetstagare och lamslog trafik och industri. Rundradion vägrade rapportera om strejken.

 • Regionalen följer postens väg 1985

  Förr fanns det postkontor i varje utkrok.

  Posten anno 1985 tänker bara på lönsamhet, menar Regionalen. Posten automatiseras, men ute på landsbygden dras postkontor in och servicen blir allt mer ojämlik. Hur snabbt färdas ett brev reser från Sibbo till Helsingfors?

 • Firmajulfester

  Firmafester

  Hur firar man firmajulfester i Finland och vad allt kan hända på en våt julfest? Redaktör Tom Östling intervjuar en portier, en forskare och flera människor på gatan.

 • I december sups det

  Större alkoholkonsumtion i Finland 1989

  1987 talade man om att finländare dricker sig till alkoholförgiftning t.ex. i december med alla firmajulfester.

 • På 1990-talet gjorde man alkoholdrycker hemma

  Vintillverkning på 1990-talet

  I recessionens Finland på 1990-talet var det många som började tillverka sitt eget vin. För vissa blev det en bestående hobby, andra övergick till starkare och olagligare drycker.

 • Minns i november – thriller i Småstad

  Lik, otrohet, internationell brottslighet och diamantstölder

  Småstad är en liten harmonisk stad, men under ytan pyr det. Lik, otrohet, internationell brottslighet och diamantstölder. De duktiga poliserna får ta itu med en riktig härva.

 • Någon borde sörja

  En överkörd man vid domkyrkan och en strypt kvinna på Kåren.

  En överkörd man vid Åbo domkyrka och en strypt kvinna på Kårens vind - har de något samband? Åbopolisen får ett knepigt fall att ta itu med, men de stressade karlarna hinner också roa sig.

 • Mormor – drama om ålderdom

  När gamla föräldrar inte längre klarar sig sig själva

  Sommarlovet börjar men allt kretsar kring mormor. Vad skall man göra med sina gamla föräldrar när de inte längre klarar sig själv?

 • Kvinnans åldrar – från 0 till 80 år

  Ålder, alla talar om ålder.

  Barndomen färgar oss alla. Och är en kvinnans liv slut efter 50? I "Kvinnoåldrar" berättar Sanna Tahvanainen, Monika Fagerholm, Birgitta Boucht och Barbara Winckelmann om kvinnans väg genom livet.

 • Märta Laurent talar om att åldras

  Vad innebär det för en vacker kvinna att bli gammal?

  Hur skall man åldras och vad innebär det för en vacker kvinna eller skådespelare att bli en gammal patient? Märta Laurent talar i Gogo om hur hon ser på skönhet, åldrande och skådespelarkarriären.

 • Militärkuppen i Chile 1973 skulle rensa landet från oliktänkare

  Den 11 september 1973 tog general Pinochet makten i Chile.

  Den 11 september 1973 gjorde general Augusto Pinochet och hans junta en militärkupp i Santiago de Chile. President Salvador Allende störtades. General Pinochet började en sjutton år lång militärdiktatur där oliktänkare och vänstersinnade förföljdes. Militärkuppen hade starkt stöd av USA.

 • Lotsen är livvakt på haven

  Lotsarnas historia fram till 1994.

  Finlands skärgård är svår att navigera i. Fartyg manövrerar förbi många öar och grund. Därför är lotsarna viktiga. I dokumentären "Med havet som arbetsplats" (1994) av Bosse von Willebrand och Rikard Thölix får vi höra lotsarnas historia.

 • Att vara lots i Pellinge

  En bit finlandssvensk lotsvardag från Pellinge 1960.

  Hur är det att vara lots och hjälpa fartyg? Se en bit finlandssvensk lotsvardag från Pellinge 1960.

 • Fraktfartyget m/s Pamela

  Vidar reser runt Östersjön och fraktar varor.

  Far och son Tollander har ett rederi. Pappa Ingmar Tollander sköter businessen i land, medan Vidar reser runt Östersjön och fraktar varor.

 • Med m/s Norrö från Kotka till Antwerpen

  Finlandssvensk vardag till sjöss från 1961.

  Carl Mesterton tar oss med på lastfartyget m/s Norrö från Kotka till Antwerpen och vi får uppleva finlandssvensk vardag till sjöss från 1961.

 • Ariadne - en labyrintisk mardröm av Walentin Chorell

  Vilsna mänskor söker kärlek i ett labyrintiskt ämbetsverk.

  I pjäsen Ariadne av Walentin Chorell söker vilsna människor (Lasse Pöysti och Nisse Brandt) efter kärlek och mänsklig närhet, medan de tappar bort sig i ett mardrömslikt ämbetsverk.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

 • Konsekvenser av en kärnkraftsolycka

  Veckans Puls 1986 granskar följderna.

  Några dagar efter olyckan i Tjernobyl funderar man på konsekvenserna av en olycka av det här slaget. Vad händer i Ukraina och Kreml, och hur kan Finland skydda sig?

Nyligen publicerat - Arkivet