Hoppa till huvudinnehåll

Videolistan för den bästa nordiska musiken 2001

Micaela Metso och collage av artister i Nordiska videolistan, 2001
Micaela Metso och artister i Nordiska videolistan, 2001 Micaela Metso och collage av artister i Nordiska videolistan, 2001 Bild: Yle/ sammanställt av Ida Fellman 2001,Micaela Röman,musiker,musik,Björk,Teemu Brunila,The Crash (musikgrupp),HIM,Ville Valo,Tarja Turunen,Nightwish,Raymond Ebanks,Röyksopp,RÖYKSOPP - EPLE

Nordiska videolistan, som började snurra 2001, var Programmet för nordisk musik. Nordiska videolistan hade inga musikaliska gränser, endast geografiska gränser. På webben fick man rösta på sina favoriter. Från 22 Pistepirkko och HIM till Björk och Röyksopp.

Programledare Micaela Metso säger från första början att Nordiska videolistan är ett program där det inte skall talas om Rundradions digitalisering. Trots att programmet sänds på FST:s digitala kanal (och ibland på TV 1 och TV 2) skall man här koncentrera sig enbart på musikvideor.

I de flesta andra program spelas amerikansk och engelsk musik, därför har Nordiska videolistan valt att koncentrera sig enbart på låtar gjorda i Norden; Finland, Sverige, Danmark, Norge och Island. Kanske till och med något från Färöarna skall hitta in i programmet.

Den absolut första videon i den Nordiska videolistan är HIM:s "Pretending", tätt följd av 22-Pistepirkko med "This Time" och danska Safri Duos "Samb-Adagio".

Micaela påminner att man måste se på videorna, inte bara lyssna på musiken. Hon gillar videon till det finska bandet Campaus låt "People". Det svenska bandet Shebang framför sin låt "Romeo" (från ungdomsfilmen "Eva och Adam"). Det norska bandet Briskeby med "Wide Awake" har vunnit flera priser.

Till sist får The Rasmus framföra "Chill" och Joakim Hillson "Pussel".

I det andra avsnittet av Nordiska videolistan får vi nya utmanare. Först ut är Suburban Tribe med "Frozen Ashes". Och mot slutet hör vi Nina Persson från Cardigans. Persson har gjort solokarriär under namnet A-Camp. Vi ser videon "I can buy you" (ungefär vid 35:00).

I den tredje delen av Nordiska videolistan får vi Bomfunk MC's för hela slanten. Men först är det A-Camp och Björk med Hidden Place. Raymond Ebanks intervjuas, och vi får se musikvideon "Supereletric" spelas in. Också Bomfunk MC's stora hit "Freestyler" (c. 31:00) kan man njuta av.

Finskspråkig rap kommer in på Nordiska videolistan med Fintelligens (Iso H och Elastinen) och "Pää Pystyyn".

Björks "Hidden place" har tyvärr gått nedåt. Micaela undrar om det beror på att videon handlar om äckliga saker, kroppsutsöndringar och slem. Och när de byter plats, som när man åt snorkråkor som barn. Däremot är den mycket vacker som video.

Micaela tangerar terrorattacken mot World Trade Center i New York den 11 september. Hon nämner att vissa artister inte vill uppträda på grund av terrorhotet. HIM uppträder ändå.

I Nordiska videolistan ser vi inte den mest sålda artisten i Finland, Jari Sillanpää, men däremot Bomfunk MC's med "Superelectric".

Micaela är ytterst glad av att på tredje plats hitta Vasabon och finlandssvenska Mirella med "It's Monday again" (ungefär vid 28 minuten). På andra plats hör vi faktiskt HIM igen, med "In Joy and Sorrow" (33 minuten).

Legendariskt fortsätter The Rasmus att toppa Nordiska videolistan med "Chill".

I den femte delen har fyra videor åkt ut och nya utmanare kommit in. Först hör vi Emmi med "Crashing down". Hårdare toner får svenska Backyard Babies dra med "The Clash".

Efter Fintelligens på tionde plats berättar Micaela att det har gått dåligt för HIM. Bandets ena video har fallit ut, den andra har fallit från andra plats till nionde.

Så hör vi Bo Kaspers Orkester: "Ett Fullkomligt Kaos". Och Daniel Lemma, den svenska artisten som blev känd från filmen Jalla, jalla. Låten heter "If I used to love you".

På fjärde plats hör vi The Ark med "Echo Chamber", the Rasmus har fallit bort från första plats, och tar nu brons. Vasabon Mirella tar silver. Så hör vi en ny utmanare; Tess med "Viva lámor".

Sist men inte minst presenteras den nya vinnaren. Det är The Crash med den otroligt fina låten och videon "Lauren caught my eye".

Rekordmånga har röstat på Nordiska videolistan inför det sjätte avsnittet. Den första utmanaren är ett finskt band som heter Nightwish. Vi hör deras version av Gary Moores "Over the hills and far away". Micaela lottar också ut en skiva med Nightwish.

Det finska bandet Bitch Alert med "Sandy" har tagit sig in på listan. Daniel Lemma får i Yles Stora Smedja säga ett par ord om "If I used to love you". HIM har igen klättrat uppåt på listan med "In joy and sorrow.

Bomfunk MC's singel "Super Electric" har redan sålt platina i Finland och på Nordiska videolistan har videon en femte plats. Emmi är på plats nummer tre med "Crashing down", tvåan blir Mirella. Överlägsen vinnare är igen The Crash.

I det sjunde avsnittet bekantar man sig med nya låtar. Utmanare den här veckan är danska humorgruppen Toy-Box med "Superstar" och svenska Lambretta med "Bimbo". Så ser vi Patrik Isaksson med "Ruta ett" och danska Safri Duo med danslåten "Played-a-live".

För övrigt rullar listan på med samma artister som förra veckan. The Rasmus är på fjärde plats, Nightwish på tredje och på första plats denna vecka är Emmi med "Crashing down". Hon är också nominerad till Best Music Award av MTV Europe.

Nordiska videolistan presenterar i avsnitt 8 nya utmanare. Först är det en grupp som skall spela med Rammstein, nämligen den norsk-svenska gruppen Clawfinger. De är aktuella med ett nytt album och en ny låt: "Out to get me". Den andra utmanaren är svenska Infinite Mass med "Bullet".

Det svensk-finska bandet Black 'n' Becker med "Learning to live" har kommit in på nionde plats. Micaela Metso berättar att snyggingarna spelats mycket på Radio X3M.

Förra veckans utmanare Lambretta med "Bimbo" kom in rakt på fjärde plats. Micaela gillar låten och sångaren. De tre bästa har bytt ordningsföljd. Nu är Nightwish etta, på andra plats Mirella och först på tredje plats finns The Crash. Men eftersom videon och Teemu Brunila som sjunger är så underbara så spelar Micaela Metso den ändå.

Det nionde avsnittet bjuder igen på överraskningar. Nya låtar är bland andra Le Fox med "Hello Space", Peel med "Natalie Somewhere", Markoolio med "Rocka på!" samt Roxette med "Milk and toast and honey".

The Crash har återtagit första plats och tippat ner Nightwish och Mirella. Efter Crash får vi höra en ny utmanare, finska Killer med kopplingar till Kwan och the Rasmus. Här med låten "All I want".

Den första utmanaren i del tio är den norska gruppen Röyksopp med "Eple". Det är sällan Micaela ser en musikvideo och tänker wow, men det gjorde hon med den här.

Jag satt och stirrade mig igenom den här en hel kväll!― Micaela Metso om Röyksopps Eple

Sedan intervjuas artisten Bosson, som slagit igenom i USA. Han har gjort musik med Britney Spears och Nsync. Vi får höra hans "I believe" .

I tävlingen kan man vara lycklig och vinna ett Markoolio-paket, om man vet vad han heter på riktigt.

Förra veckans utmanare Killer med "All I want" gick direkt in på första plats . Den sista utmanaren är danska snyggisen Erann, med låten "Still believing".

I det elfte avsnittet hör vi nya utmanare och nya låtar. Först danska Frogstone med "The right way", Prime STHLM med "I'm Stupid (don't worry 'bout me)" och Fintelligens med "Heruuks?"

Nionde plats har övertagits av Röyksopps "Eple". Roxettes "Milk and toast and honey" är på åttonde plats. Roxette skall uppträda med the Rasmus, vars låt "Chill" hittas på tredje plats.

Emmi och Mirella har båda åkt ut från listan. Det isländska bandet Maus har tagit sig in på första plats med "How far is far".

Finska Kwan med "Late" får börja det tolfte avsnittet. Kwan följs av svenska Silverbullit. Men Jukka i Silverbullit kommer faktiskt också från Finland, Österbotten. Jukka berättar (ungefär vid 06:49) att basriffet i låten "Star"är snott av en kompis, en viss Joakim Rundt, som är radiopratare på Radio X3M.

Och en utmanar vi också hör är finska Penniless med "Imbecile".

Bandet hette förut Penniless people of Bulgaria, men eftersom det började gå bra för människorna i Bulgarien, så heter man nu bara Penniless.― Micaela Metso

Bosson med "I believe" har kommit upp till femte plats. Lambretta: "Bimbo", Frogstone: "The right way" och Maus med "How far is to far" är i topp tre.

I det trettonde avsnittet ser vi The Mopeds, Weeping Willows, Prime STH, The Ark, Fintelligens. Penniless och Kwan. Veckans etta är Lambretta med Bimbo.

Suget efter hip hop är stort!

Den första nya utmanaren i det fjortonde avsnittet är Suburban Tribe. Prime STH har kommit in på tionde plats med sin I'm stupid. På åttonde plats ligge The Arks Let your body decide.

Två nykomlingar på listan är är Weeping Willows och Soundtrack of Our Lives. För Jonna Tervomaa har det gått bra, med sin roliga video "Kupla" är hon på tredje plats. På första plats är isländska Maus.

Den sjätte december firar man självständighet med Nordiska videolistan. Den första utmanaren är ett klassiskt finskt band: Neljä ruusua. Det danska bandet Joyphilter har själv tagit kontakt med Nordiska videolistan och vill utmana med låten Kobrakai.

Micaela bjuder på svensk hiphop vid en graffitivägg, först Fattaru med Fjärde världen och låten Första Femman (c. 11:45)

Vi hör en intervju med det svenska bandet Prime STHM, som är på åttonde plats. Suburban Tribe har kommit in på sjätte plats.

Åbogruppen the Crash har hängt med stadigt och har nu fått bronsplatsen, men silver och guld går till svenskarna. Petters låt Ta dig tillbaka är på andra plats. Petter berättar för Micaela om vad han anser är bra med videor och låtar. Han gillar bilar, scratch och snygga musikslingor. På första plats är E-type som har många vänner i Finland.

Tema för avsnitt 16 är slottsbal och det passar det med Nylon Beat, för Jonna och Erin var på slottsbalen. Vi hör deras Anna mulle, med den roliga soap-parodivideon. Anssi Kela var inte på slottsbalen, men nog på Nordiska videolistan. E-type har nu fallit ner till sjätte plats, på femte plats danska Joyphilter och det finska Tiktak med Kyneleet. Petter på andra plats och Suburban Tribe är först.


Alla delar av Nordiska videolistan hittas på Arenan.

Nordiska videolistan kommer att fyllas på med flera årgångar av videor. Har du minnen av de här låtarna eller annan nordisk musik från 2001? Skriv gärna en kommentar!

Musik och underhållning

Mer från programmet

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • På Borgbacken har man snurrat runt sedan 1950

  Om Borgbackens historia och alla roliga åk.

  Borgbacken öppnades den 27 maj 1950. Berg-och-dalbanan togs i bruk 1951, och hör ännu till de mest populära åken. Här får ni följa med till Borgbacken och lyssna på dess minnen.

 • Äppelätartävling på Borgbacken

  Hurtiga barn i en tävling på Borgbackens scen.

  I det här gamla stumfilmsklippet deltar hurtiga barn i en tävling på Borgbackens scen.

 • Pål Pressli på Borgbacken

  "Tosi paha ställe säger dom".

  "Tosi paha ställe säger dom". Pål Pressli är en riktig man; han skall testa Enterprise och andra hemska maskiner på Borgbacken.

 • Behind the scenes of 16

  Kultserie med musik om ungdomar och lärare i nionde klass.

  Serien 16 blev superpop bland finlandssvenska unga. Följ med bakom kulisserna och hör mera om de som var med. Bland andra var alla fyra medlemmarna i Fork urpsrungligen i 16.

 • "Felix och Nenne" minns tv-serien 16 med värme

  Kasper Ramström och Silva Lillrank blev idoler 1993.

  Kärleksbrev, kravallstängsel och kultstatus. Kasper Ramström och Silva Lillrank är fortfarande häpna över att serien 16 blev så stor.

 • Somliga stänger vi in

  Vad sker i mentalvården i 70-talets Finland?

  Allt står inte rätt till med mentalvården i 70-talets Finland. Det går att låsa in en patient mot hans eller hennes vilja. Dessutom prioriteras medicinering framför terapi på vårdanstalterna.

 • Testa dina kunskaper om musikalen Hype

  Vad vet du om 90-talets finlandssvenska ungdomsfenomen?

  Hur gick refrängen nu igen till "Du är vad du är"? Här kan du testa om du har så bra koll på Hype som du tror!

 • Jakobstad 1984

  Unga i Jakobstad lyssnar på djävulsmusik och kör gaturally.

  Vad gör de unga i Jakobstad? Lyssnar på djävulsmusik och kör gaturally? Följ med till Jeppis 1984.

 • Jakobstad - en stad som andra

  Ywe Jalander vill tränga djupt in i stadens hjärta.

  Ywe Jalander vill inte presentera konventionella siffror och fakta om Jakobstad. Med den här filmen vill han tränga djupt in i stadens hjärta, se klasskillnaderna och ungdomen.

 • Mörjens – the Best of Morjens

  Mörjens är ett kollage av de bästa bitarna ur Morjens.

  Mörjens är ett kollage av de bästa bitarna ur humorserien "Morjens" samt bonussketcher från det nya århundradet. Gänget bakom Morjens bestod av av Stan Saanila, Mikael Crawford, Saliven Gustafsson, Wille Wilenius, Paul Olin och Micke Rundman.

 • Krambambuli i Kryddhulta

  En film om Kryddhultaborna.

  Västnyländska Kryddhulta började med revy, sedan roade man i radioprogrammet "Backspegeln" och i tv-sketcher 1974-1975. Långfilmen "Krambambuli i Kryddhulta" kom 1977.

 • Böj och töj dig i form

  Gympa framför TV:n och medan du städar

  Jumppa framför TV:n och medan du städar med Berit och Marianne.

 • Må så gott och ha det bra!

  Är ni frisk? Mår ni gott?

  Är ni frisk? Mår ni gott? Hurudan kondition har ni? En förbättringskur med hjälp av ett träningsprogram kan alla genomföra. Följ Ståla i flera avsnitt och lär er hur ni kan komma i bättre fysisk form.

 • Tove Jansson läser ur Det osynliga barnet

  Novellsamlingen pekar framåt mot mer allvarliga muminböcker.

  I Tove Janssons novellsamling Det osynliga barnet (1962) behandlas många negativa känslor som avund, förlust, sorg och ensamhet.

 • Österbottens kommuner på 2000-talet

  Kommunkartan har ritats om i Österbotten många gånger.

  Är det en katastrof om din kommun fusioneras med en annan? Eller kan det sluta bra? Kommunkartan har ritats om i Österbotten många gånger och 2010 stod små kommuner i svenska Österbotten igen inför reformer.

 • Galgmannens förbannelse av Runar Schildt

  Galgmannen från 1922 är en perfekt radio- och tv-pjäs.

  Runar Schildts dramatiska och skrämmande enaktare Galgmannen från 1922 är en perfekt radio- och tv-pjäs, skriven långt innan televisionen var påtänkt. Carl Mesterton regisserade pjäsen 1961 för både Finlands tv och radio.

 • Mauri Antero Numminen sjunger provokativ underground och trallvänliga barnlåtar med en karaktäristiskt gnällig röst

  Den tvåspråkiga artisten provocerar och gläder!

  Mauri Antero Numminen har sjungit barnvisor och sånger som Rundradion förbjudit, jagat bort en hel cirkussamling publik med sin maskinmusik och charmat människor världen över. M.A. Numminen har ofta sjungit och uppträtt på svenska. Här får du se och lyssna på hans speciella röst och finurliga svenska texter.

 • Moskvafreden 1940

  Det blev också bara en tillfällig fred.

  Den 13 mars 1940 slöts Moskvafreden, med svåra fredsvillkor. Det blev också bara en tillfällig fred.

 • Reportage från vinterkriget

  Nyhetsrapport om att 16 städer i Finland har blivit bombade.

  Torsdagmorgon den 30 november 1939 flög bombplan in över Finland från Sovjetunionen. Och vinterkriget bröt ut.

 • Helsingfors under vinterkriget

  En inblick i livet vid hemmafronten.

  Hur var det att leva i huvudstaden Helsingfors under vinterkriget? Vi får en inblick i livet vid hemmafronten i dessa ljudklipp om bombningar, mörkläggning, fönsterglas och första hjälp.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Hong Kong-influensan 1969

  Var denna influensa en allvarlig fara för allmänheten?

  I aktualitetsmagasinet Zoom diskuteras Hong Kong-influensan. Var denna influensa en allvarlig fara för allmänheten? Fältläkare Harald Blomqvist beskriver situationen inom armén, vid Dragsviks brigad.

 • Galna ko-sjukan

  Europa skakas av köttskandal på 1990- talet

  I mitten av 1990-talet skakades Europa av en köttskandal. Man märkte att sjuka kor som använts till föda smittade människan. Galna ko-sjukan eller BSE var speciellt förekommande i Storbrittanien och Irland.

 • Ebolaviruset dödar och skrämmer

  Också västerlänningar avled 2014.

  Före 2014 dök nyheter om otäcka enstaka epidemier av ebolafeber i Afrika upp nu och då, t.ex. i Zaire 1995. Men ebolaepidemin i Västafrika 2014 spreds sig rapidartat och också västerlänningar avled. Då steg rädslan och viljan att lära sig något om ebola också i Europa och Väst.

 • Aids kommer till Finland

  1983 fick Finland sitt första aidsfall.

  1983 fick Finland sitt första aidsfall. Hur påverkades människors attityder till de homosexuella och folk fån andra länder i och med aids?

 • Tuberkulosen fördelar sig orättvist i samhällsklasserna 1968

  Vägen tillbaka efter en sjukhusvistelse kan vara lång.

  Finland hör till de västliga länder som ännu 1968 har relativt många tuberkulosfall. Sjukdomen koncentrerar sig ofta till dem som har det socialt sett svårast. Och vägen tillbaka till ett normalt arbetsliv efter en sjukhusvistelse kan vara lång.

 • Tre långa år – samhällsdrama om brott och straff

  Att komma till samhället efter ett fängelsestraff

  I dramat Tre långa år med manus av Claes Andersson och regi av Åke Lindman dryftas sociala frågor och vad som händer när du blir stämplad för livet. Familjen Ekholm har det knapert, men det går ändå. Tills allt rasar samman när Sven sätter sig i bilen efter en fotbollsmatch och några öl.

 • Andra säsongen med familjen Bergström

  Problemen hopar sig med barnen, ekonomin och arbetet.

  I den andra säsongen om familjen Bergström planerar familjen att flytta till egnahemshus. Huset byggs, men problemen hopar sig med barnen, ekonomin och arbetet.

 • "Han kommer i morgon" om samlevnad, alkoholism och ensamhet

  Sonja behöver sprit under sina ensamma veckor.

  Sonja är en heltidsarbetande mor, och hennes man jobbar som långtradarchaufför. Från sina långa resor hämtar han hem mycket sprit som Sonja behöver under sina ensamma veckor. Carl Mesterton behandlar ensamhet och alkoholism i sin serie Samlevnad.

 • Grottan - kultfilm från 1970

  Musik av Wigwam och manus av Claes Andersson.

  Grottan är en kultfilm från 1970, med musik av Wigwam, manus av Claes Andersson, regi av Åke Lindman och med Ronnie Österberg i huvudrollen.

 • Nog blir det bra – första säsongen med familjen Bergström

  Familjeserien Bergström om socialkatalogen blev en succé.

  I början av 1970-talet fick Carl Mesterton i uppdrag att presentera en nyutkommen socialkatalog för finlandssvenskarna. Han valde att göra det i dramaform och skapade en succé: familjeserien Bergströms.

Nyligen publicerat - Arkivet