Hoppa till huvudinnehåll

Har du koll på vad ditt badrumsskåp innehåller?

Noora Shingler är journalist och författare.
Noora Shingler är journalist och författare till boken Lingon och läppstift. Noora Shingler är journalist och författare. Bild: Yle / Hannah Norrena Noora Shingler

Då journalisten Noora Shingler började jobba på TV-programmet Kuningaskuluttaja för tio år sedan var hennes första uppdrag att undersöka vilka kemikalier bindor innehåller. Svaret var chockerande och detta blev startskottet till ett brinnande intresse för hur man kan leva ett mindre kemikaliepåverkat liv.

Hon har sedan dess drivit bloggen Kemikaalicocktail samt skrivit boken Lingon och läppstift i vilka hon undersöker kemikaliernas påverkan på oss. Som bäst jobbar hon på sin nästa bok som behandlar kemikaliernas inverkan på gravida. Hon arbetar även med applikationen CosmEthics som informerar om kemikalieinnehållet i olika skönhets- och hygienartiklar.

- Vi måste komma ihåg att alla kemikalier ju inte är av ondo. Det finns naturliga och syntetiska men de senare nämnda som påverkar vår hälsa och lagras i naturen går faktiskt att undvika. Själv väljer jag naturkosmetika både av hälsoskäl och för att de är miljövänliga.

Det är bekvämt att tänka att allt det som vi tvålar in oss med och sköljer av oss i duschen hamnar på vattenreningsverken men Noora påminner om att det inte är hela sanningen.

- En stor del hamnar ändå ute i naturen och börjar lagras i t.ex. fisk som vi sedan äter. Även om man inte är så intresserad av sin egen hälsa så borde vi alla bry oss om naturen. Det är ett globalt problem.

Smink
Smink Bild: Unsplash/Manu Camargo makeup,sminkning,mode,läppstift,Puder,smink

Lär dig hitta i ingrediensdjungeln

Då man går till butiken för att välja bland den uppsjö av utbud som finns står man lätt handfallen. För de flesta är ingredienslistan obegriplig. Hur ska man veta vilka produkter som är säkra och vilka som är djävulens verk?

- Fast jag jobbat med kemikalier i tio års tid är det svårt att ha koll på allt. Lättast är det att titta på vilka certifikat som finns på produkten, de berättar redan ganska mycket.

Noora tipsar också om en applikation som man kan ladda ner på sin smarttelefon. Man tar en bild av produktens streckkod och så berättar applikationen för användaren vad den innehåller.

- Exempelvis plast kan ha så många olika benämningar. T.ex. en exfolierande produkt kan innehålla lika mycket plast som själva förpackningen då kornen är av plast. I USA har de just fått till stånd en lag som förbjuder plast i hudvårdsprodukter.

Hudkräm
Kan du tolka dina hudvårdsprodukters innehållsförteckning? Hudkräm Bild: EPA/ddp/Momentive Performance Materials hudkräm

Vilka kemikalier borde man då undvika?

- De värsta kemikaliecocktailarna är syntetiska hårfärger, jag skulle inte ha dessa i direktkontakt med huden var 4-5 vecka. De flesta läppstift innehåller plastkemikalier som vi i praktiken äter upp. Nagellack och solskyddskrämer innehåller också ämnen jag inte är så intresserad av.

Europeiska kemikaliemyndigheten Echa har en lista på kemikalier och hormonstörande ämnen som de övervakar noggrannare, sådana som ännu är tillåtna men som antagligen blir förbjudna i framtiden då det finns mer information om dem.

- Myndigheterna i EU är dock inte överens om hur man ska testa och undersöka dessa ämnen och på lång sikt få bort dem ur bruk vilket gör det hela till en långsam och dyr process.

- Kemikaliesäkerheten i Europa inte är så bra som vi tror att den är. Visserligen är den betydligt bättre än på många andra håll i världen men vi har fortfarande många kemikalier i vår vardag som skulle vara bra att undvika.

Kemikaliefasta för gravida

Att undvika alkohol, tobak och vissa maträtter är självklart för de flesta gravida kvinnor. I Danmark har man i flera års tid dessutom rekommenderat väntande mammor en kemikaliefasta för att skydda sina ofödda små.

- Studier visar att skadliga kemikalier t.ex. kan skada pojkfostrens spermiekvalitet och på så sätt försämra deras egna chanser att få barn i vuxen ålder.

babyhand håller i vuxen
Danmark rekommenderar kemikaliefasta för gravida och nyfödda. babyhand håller i vuxen Bild: Pixabay/Jarmoluk händer

Vi är mest mottagliga för hormonstörande kemikalier under tre tidsperioder: fostertiden, de första babymånaderna och under tonåren. Noora tror att även andra länder kommer att haka på och följa efter i Danmarks spår och hon hoppas att mammor i allt större utsträckning ska få information om t.ex. skönhetsprodukters inverkan på fostret.

- Man vill ju inte skrämma upp folk men samtidigt så har vi ändå en valmöjlighet här. Behöver du inhalera hårspray varje dag då du är gravid eller finns det andra alternativ?