Hoppa till huvudinnehåll

Har du koll på vad ditt badrumsskåp innehåller?

Noora Shingler är journalist och författare.
Noora Shingler är journalist och författare till boken Lingon och läppstift. Noora Shingler är journalist och författare. Bild: Yle / Hannah Norrena Noora Shingler

Då journalisten Noora Shingler började jobba på TV-programmet Kuningaskuluttaja för tio år sedan var hennes första uppdrag att undersöka vilka kemikalier bindor innehåller. Svaret var chockerande och detta blev startskottet till ett brinnande intresse för hur man kan leva ett mindre kemikaliepåverkat liv.

Hon har sedan dess drivit bloggen Kemikaalicocktail samt skrivit boken Lingon och läppstift i vilka hon undersöker kemikaliernas påverkan på oss. Som bäst jobbar hon på sin nästa bok som behandlar kemikaliernas inverkan på gravida. Hon arbetar även med applikationen CosmEthics som informerar om kemikalieinnehållet i olika skönhets- och hygienartiklar.

- Vi måste komma ihåg att alla kemikalier ju inte är av ondo. Det finns naturliga och syntetiska men de senare nämnda som påverkar vår hälsa och lagras i naturen går faktiskt att undvika. Själv väljer jag naturkosmetika både av hälsoskäl och för att de är miljövänliga.

Det är bekvämt att tänka att allt det som vi tvålar in oss med och sköljer av oss i duschen hamnar på vattenreningsverken men Noora påminner om att det inte är hela sanningen.

- En stor del hamnar ändå ute i naturen och börjar lagras i t.ex. fisk som vi sedan äter. Även om man inte är så intresserad av sin egen hälsa så borde vi alla bry oss om naturen. Det är ett globalt problem.

Smink
Smink Bild: Unsplash/Manu Camargo makeup,sminkning,mode,Läppstift,Puder,smink

Lär dig hitta i ingrediensdjungeln

Då man går till butiken för att välja bland den uppsjö av utbud som finns står man lätt handfallen. För de flesta är ingredienslistan obegriplig. Hur ska man veta vilka produkter som är säkra och vilka som är djävulens verk?

- Fast jag jobbat med kemikalier i tio års tid är det svårt att ha koll på allt. Lättast är det att titta på vilka certifikat som finns på produkten, de berättar redan ganska mycket.

Noora tipsar också om en applikation som man kan ladda ner på sin smarttelefon. Man tar en bild av produktens streckkod och så berättar applikationen för användaren vad den innehåller.

- Exempelvis plast kan ha så många olika benämningar. T.ex. en exfolierande produkt kan innehålla lika mycket plast som själva förpackningen då kornen är av plast. I USA har de just fått till stånd en lag som förbjuder plast i hudvårdsprodukter.

Hudkräm
Kan du tolka dina hudvårdsprodukters innehållsförteckning? Hudkräm Bild: EPA/ddp/Momentive Performance Materials hudkräm

Vilka kemikalier borde man då undvika?

- De värsta kemikaliecocktailarna är syntetiska hårfärger, jag skulle inte ha dessa i direktkontakt med huden var 4-5 vecka. De flesta läppstift innehåller plastkemikalier som vi i praktiken äter upp. Nagellack och solskyddskrämer innehåller också ämnen jag inte är så intresserad av.

Europeiska kemikaliemyndigheten Echa har en lista på kemikalier och hormonstörande ämnen som de övervakar noggrannare, sådana som ännu är tillåtna men som antagligen blir förbjudna i framtiden då det finns mer information om dem.

- Myndigheterna i EU är dock inte överens om hur man ska testa och undersöka dessa ämnen och på lång sikt få bort dem ur bruk vilket gör det hela till en långsam och dyr process.

- Kemikaliesäkerheten i Europa inte är så bra som vi tror att den är. Visserligen är den betydligt bättre än på många andra håll i världen men vi har fortfarande många kemikalier i vår vardag som skulle vara bra att undvika.

Kemikaliefasta för gravida

Att undvika alkohol, tobak och vissa maträtter är självklart för de flesta gravida kvinnor. I Danmark har man i flera års tid dessutom rekommenderat väntande mammor en kemikaliefasta för att skydda sina ofödda små.

- Studier visar att skadliga kemikalier t.ex. kan skada pojkfostrens spermiekvalitet och på så sätt försämra deras egna chanser att få barn i vuxen ålder.

babyhand håller i vuxen
Danmark rekommenderar kemikaliefasta för gravida och nyfödda. babyhand håller i vuxen Bild: Pixabay/Jarmoluk händer

Vi är mest mottagliga för hormonstörande kemikalier under tre tidsperioder: fostertiden, de första babymånaderna och under tonåren. Noora tror att även andra länder kommer att haka på och följa efter i Danmarks spår och hon hoppas att mammor i allt större utsträckning ska få information om t.ex. skönhetsprodukters inverkan på fostret.

- Man vill ju inte skrämma upp folk men samtidigt så har vi ändå en valmöjlighet här. Behöver du inhalera hårspray varje dag då du är gravid eller finns det andra alternativ?

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa