Hoppa till huvudinnehåll

Över 700 migranter har drunknat i Medelhavet

En flyktingbåt kantrar utanför Libyens kust onsd. 25.5.2016
Båten som kantrade utanför Libyens kust i onsdags En flyktingbåt kantrar utanför Libyens kust onsd. 25.5.2016 Bild: EPA/ITALIAN NAVY flyktingar,migranter,asylsökande (process),drunkning,Medelhavet,Libyen,Italien,marinen,FN:s flyktingkommissariat

Enligt FN:s flyktingorganisation UNHCR har över 700 migranter och asylsökande drunknat i tre haverier i Medelhavet bara under de senaste dagarna.

Enligt UNHCR:s uppskattning saknas fortfarande ungefär 100 människor från den överlastade fiskebåt som kapsejsade utanför Libyens kust i onsdags. Den italienska marinen tog spektakulära bilder på båten då den kantrade.

Marinen lyckades rädda över 550 människor ur havet i samband med det haveriet.

Charlotta Sami, taleskvinna för UNHCR, uppger för nyhetsbyrån AP att ungefär 550 andra människor saknas efter att en smuggelbåt kapsejsade på torsdag morgon en dag efter att den lämnat den libyska hamnen Sabratha.

Flyktingbåten saknade motor

Enligt Sami hade den båten ungefär 670 människor ombord, men den saknade motor. Istället bogserades den av en annan flyktingbåt innan den kantrade. '

Ungefär 25 människor från den kapsejsade lyckades simma fram till den båt som de bogserats av och räddades ombord där. 79 andra räddades av internationella patrullbåtar, som också bärgade 15 kroppar ur vattnet.

De som fanns i lastutrymmet under däck hade inte en chans att klara sig.

Efter ett tredje haveri på fredagen räddades 135 människor, 45 kroppar bärgades ur vattnet och ett okänt antal migranter och asylsökande saknas.

Flyktingar som räddats av ett norskt fartyg kommer i land i Salerno, Italien torsdagen 26.5.2016
Flyktingar som räddats av ett norskt fartyg kommer i land i Salerno, Italien torsdagen 26.5.2016 Flyktingar som räddats av ett norskt fartyg kommer i land i Salerno, Italien torsdagen 26.5.2016 Bild: EPA/CESARE ABBATE Kapsejsa,migranter,flyktingar,asylsökande (process),Italien,Libyen

UNCHR försöker intervjua överlevande för att få veta hur många som kan ha drunknat i samband med de här tragedierna, men de överlevande är ofta mycket traumatiserade av vad de varit med om, säger Sami.

De flesta migranter och asylsökande som försöker ta sig från Libyen till Italien är från Afrika. Men nu ökar också exempelvis antalet syrier och afghaner bland dem, eftersom det blivit svårt att ta sig från Turkiet till Grekland och vidare norrut den vägen.

Se italienska kustbevakningens videoklipp från en räddningsoperation:

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes