Hoppa till huvudinnehåll

Avdelningen för barnpsykiatri kan försvinna helt och hållet från Raseborg

Skyltar på Ekåsens sjukhusområde i Ekenäs.
Barnpsykiatrin finns på Ekåsens område. Skyltar på Ekåsens sjukhusområde i Ekenäs. Bild: YLE / Pia Santonen ekåsens sjukhus,Ekenäs

Det behövs ingen avdelningsvård alls för västnyländska barn med psykiska och psykiatriska problem, anser stadsdirektören i Raseborg.

Nämnden för Västra Nylands sjukvårdsområde beslutade tidigare för sin del att avdelningsvård dygnet runt inte längre är en nödvändighet men nämnden tyckte ändå att det behövs en dagavdelning där barn kan få vård dagtid fem dagar i veckan. Avdelningen vid Raseborgs sjukhus har i dag fyra platser. Utöver avdelningen ville nämnden ha en barnpsykiatrisk poliklinik samt hemvård och en familjeplats.

Raseborgs stadsstyrelse tar ställning till frågan på måndag (30.5) och förslaget är att ingen dagavdelningen behövs.

Förvaltning i Helsingfors

För vuxenpsykiatrin föreslog sjukvårdsnämnden en ny modell där vården inte leds i regionen utan förvaltningen finns i Helsingfors.

Den här så kallade divisionsstyrningen inom vuxenpsykiatrin beräknas spara Raseborg, Hangö och Ingå totalt 1,4 miljoner euro per år. Stadsstyrelsen föreslås omfatta modellen.

Det var meningen att kommunstyrelsen i Ingå skulle behandla ärendet på sitt möte den 30 maj men ärendet togs bort från föredragningslistan.

Artikeln korrigerades den 31 maj. Meningen om att kommunstyrelsen i Ingå behandlar ärendet den 30 maj togs bort.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland