Hoppa till huvudinnehåll

Avgörande dagar för konkurrenskraftsavtalet - kommunbranschen är med

Fackföreningarnas hus i Hagnäs i Helsingfors i september 2015.
Fackföreningshuset i Hagnäs i Helsingfors. Fackföreningarnas hus i Hagnäs i Helsingfors i september 2015. Bild: All Over Press / Timo Korhonen fackförbund,Finlands Fackförbunds Centralorganisation,facken,arbetsmarknadsorganisationer,konkurrenskraft

Tiden för konkurrenskraftsavtalet håller på att rinna ut. Förhandlingarna mellan arbetsgivarna och facken måste vara klara senast tisdagen den 31 maj klockan 16. Om avtalet blir heltäckande har regeringen lovat informera om skattelättnader.

Både på fackligt håll och vid Finlands näringsliv EK arbetar man för högtryck. Till exempel servicefacket Pam fortsätter att förhandla med arbetsgivarsidan om hur förlängningen av den årliga arbetstiden för handelsanställda ska genomföras.

Kommunbranschen anslöt sig

Däremot har kommunbranschen anslutit sig till avtalet. Det betyder att arbetstiden för omkring 300 000 kommunalt anställda förlängs med en halv timme per vecka.

Avtalet handlar om att förlänga den årliga arbetstiden med 24 timmar utan lön, och att förbättra möjligheterna till lokala avtal.

Onsdagen den 1 juni bedömer centralorganisationerna om avtalet är tillräckligt omfattande. En del branscher har redan på förhand meddelat att de ställer sig utanför konkurrenskraftsavtalet. Till exempel bil- och transportfacket AKT har sagt nej. .

Personalkostnader och finländarnas köpkraft är viktiga

Avtalet är livsviktigt, anser Timo Lappi som är vd för MaRa som representerar företag inom turist- och restaurangbranschen.

Lappi säger att personalkostnaderna inom branschen är höga i förhållande till omsättningen.

Turistbranschen är beroende av hemmamarknaden, vilket innebär att regeringens åtgärder avsedda att höja finländarnas köpkraft är mycket viktiga för turist- och restaurangbranschen, anser Lappi.

Regeringen utvärderar

Regeringen granskar förhandlingsresultaten på onsdag eller torsdag varpå den tar ställning till eventuella skattelättnader och inställda nedskärningar. Statsminister Juha Sipilä (C) har inte velat avslöja några detaljer om skattelättnaderna innan avtalet har rotts i hamn.

För att avtalet ska bli av måste mycket hända under måndagen och tisdagen. Enligt Finlands näringsliv EK som representerar arbetsgivarsidan hade endast 11,4 procent av EK:s medlemsförbund nått ett förhandlingsresultat vid halv två tiden på måndagen.

Läs också