Hoppa till huvudinnehåll

Bokrecension: I potatisen slumrar en glittrande dröm

annika sandelin
Annika Sandelin annika sandelin Bild: Cata Portin, Schildts & Söderströms Annika Sandelin (Författare)

Det sägs att barns språksinne behöver högläsning för att utvecklas. Vad är väl bättre än att läsa verser där rytmen och stavelserna bildar ramsor om livet?

Med Råttan Bettan och masken Baudelaire diktade Annika Sandelin baby-poesi för de allra minsta. I Potatisens dröm har mottagaren hunnit växa till sig en smula. Fortfarande får både djur och ting komma till tals men bland de absurda och humoristiska verserna finns även några där vemodet och sorgen får ta sin plats.

uppslag ur Potatisens dröm
uppslag ur Potatisens dröm Bild: Karoliina Pertamo annika sandelin,Annika Sandelin (Författare),Karoliina Pertamo

Ibland är det bästa vännen som kan få vardagens gråhet att försvinna. Ibland är det helt enkelt så att sorgens stora mörka fågel, som suttit i famnen, först efter många långa veckor står upp på sina smala ben och flyger sin väg. Men allt hör livet till. Vi är många som kan känna igen oss i följande rader, oberoende av ålder:

Ibland när solen skiner
och allt är underbart
tänker jag: Det viner
nog kalla vindar snart

En stund jag borde gilla
i glasskioskens kö
tänker jag helt stilla:
En dag ska alla dö

Omgiven av vänner
på strålande humör
står jag tyst och känner
mig plötsligt utanför

En dag som man kan tycka
att borde vara grå
fylls hela jag av lycka
Hur kan det vara så?

Däremellan får vi höra om lejonhannen som skrämmer alla andra djur utom myggan. När myggans sugrör borrar sig in i hans ömtåliga skinn då hör hela savannen hans vrål. Eller vad sägs om tigerräkan som blir kär i en gädda, men inser att det är tur att de lever i varsin vattenbur? När man låter ordens rytm och rim leda resonemanget så kan resultatet bli mycket överraskande

Vardagsiakttagelser

Verserna är ungefär en sida långa och rimmen hoppar från rad till rad. Vi får läsa om strumpornas diskotek och röda gubben i trafikljuset som ju faktiskt är en större hjälte än den gröna. För det är han som räddar oss från att bli under bilarna.

pärmen till Annika sandelins:potatisens dröm
pärmen till Annika sandelins:potatisens dröm Bild: Karoliina Pertamo annika sandelin,Annika Sandelin (Författare)

Samspelet mellan Karoliina Pertamos färgmättade bilder där silhuetter är ofta förekommande och Annika Sandelins verser är härligt. Liksom Råttan Bettan och masken Baudelaire är det här en mycket vacker och livsbejakande bok. Riktigt lika absurdistisk och infallsrik som den förra är Potatisens dröm inte. Känsloregistret är mer varierat och de roliga typerna inte lika många. Men visst lockar texten till högläsning och leenden. En bok för alla med barnasinnet och versrytmen i örat kvar.

Läs också