Hoppa till huvudinnehåll

Domkyrkans tak byggdes med 50 kilometer virke

domkyrkobranden i Borgå
I flera månader var domkyrkan täckt av en sarkofag medan arbetena med taket höll på. domkyrkobranden i Borgå Bild: Domkyrkoförsamlingen domkyrkobranden i borgå

Återuppbyggandet av Borgå domkyrka började med otaliga möten om hur kyrkan skulle byggas säkrare, följt av offertrundor.

- Det största frågetecknet var varifrån vi skulle hitta virke. Jag ringde runt till alla sågar i södra Finland men ingen sågade upp tillräckligt stora bräder, säger församlingarnas tidigare fastighetschef Boris Björkendahl.

Björkendahl var på deltidspension när branden inträffade, men på grund av arbetsbördan med återuppbyggnaden fick han lov att börja jobba heltid igen.

Boris Björkendahl utanför Borgå domkyrka.
Boris Björkendahl säger att alla bara ville få kyrkan återinvigd så snabbt som möjligt. Boris Björkendahl utanför Borgå domkyrka. Bild: Yle / Hanna Othman boris björkendahl,Borgå domkyrka

- Entreprenören hittade sedan tillräckligt stora virken. Han var en gammal kyrkobyggare så han hade kontakterna.

Det gick åt 1 200 kubikmeter virke för taktäckningen, inbrädningen och takspånet. Med så mycket virke kunde man ha byggt en landgång från Borgå till Helsingfors.

Då domkyrkan stod färdig igen var den landets säkraste kyrka. På området finns kameraövervakning, på taket flamdetektorer, inomhus rök- och värmedetektorer. Ett omfattande sprinklersystem har installerats.

domkyrkobranden i Borgå
Predikstolen skyddades med plast under renoveringen. domkyrkobranden i Borgå Bild: Yle domkyrkobranden i borgå

Det var skyndsamt att få domkyrkan återuppbyggd. Bara två och ett halvt år efter branden skulle Borgå lantdag firas stort i staden och kyrkan spelar en central roll i det.

Boris Björkendahl säger ändå att han inte kände någon tidspress.

- När vi hade hållit på med bygget i ett år så kunde man ha haft gudstjänster inne i kyrkan. Men vi måste vänta på många olika protokoll. Det sista protokollet kom bara några månader innan lantdagsjubileet. Det var sprinklerföretaget som var långsamma med sina papper.

domkyrkobranden i Borgå
Takkonstruktionerna stärktes under renoveringen. domkyrkobranden i Borgå Bild: iupela iupela

Lyckligtvis hade domkyrkans försäkringsvärde uppdaterats kort innan branden. Brandskadorna uppgick i 4,3 miljoner euro som försäkringsbolaget stod för.

Då man passade på att renovera kyrkan och förbättra säkerheten samtidigt uppgick priset till 5,8 miljoner euro.

Pehr Sveholm var tillförordnad ordförande för gemensamma kyrkorådet då branden skedde och senare ordförande för byggnadskommittén. Han minns de två åren efter branden som en väldigt intensiv period.

Pehr Sveholm utanför Borgå domkyrka.
Pehr Sveholm var ordförande för den tillfälliga byggnadskommittén. Pehr Sveholm utanför Borgå domkyrka. Bild: Yle / Hanna Othman pehr sveholm

Efter branden startades en insamling för renoveringen av kyrkan. Hela 800 000 euro samlades in. Pehr Sveholm säger att pengarna kom till användning.

- Det var viktigt att det samlades in pengar. Förutom den finansiella delen så var det också viktigt att det engagerade folk.

Sveholm säger också att intresset för att donera pengar var stort både för gemene man och för olika myndigheter som Borgå stad och stadsmakten.

domkyrkobranden i Borgå
Ljuskronorna från 1700- och 1800-talet hade fallit i golvet. domkyrkobranden i Borgå Bild: iupela iupela

Det ordnades konserter, trycktes kort och t-skjortor. En bank skänkte pengar för renoveringen av ljuskronorna som hade fallit i golvet.

Under renoveringen passade man på att förbättra ljud- och ljustekniken.

domkyrkobranden i Borgå
En del av sotet har lämnats kvar i taket för att påminna om den senaste branden i kyrkan. domkyrkobranden i Borgå Bild: Yle domkyrkobranden i borgå

- Jag tror ingen räknade hur länge det tog att bygga upp kyrkan igen i arbetstimmar. Alla tänkte nog bara på att så snabbt som möjligt få kyrkan åter i ursprungligt skick. Vi är nöjda med jobbet och resultatet är ju bra, säger Björkendahl.

Domkyrkan återinvigdes den 30 november 2008 av biskoparna Gustav Björkstrand och Eero Huovinen.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland