Hoppa till huvudinnehåll

"Hoppas de inser hur dumt det är att stänga Borgå bb"

demonstration för Borgå bb
demonstration för Borgå bb Bild: Yle/Mikael Kokkola bevara borgå bb

Både känsloskäl och sakargument fick plats då demonstranter för Borgå bb tog till orda på Borgå torg på söndagen.

Föräldrar, barn, beslutsfattare och andra som vill rädda bb i Borgå samlades på Borgå torg för att demonstrera på söndagsförmiddagen.

Det första målet är att få tilläggstid för förlossningsverksamheten tills man får klarhet i vilka funktioner Borgå sjukhus har i framtiden. Men visst vill de som talar för bb att förlossningarna förblir i Borgå för all framtid.

plakat på bänk
plakat på bänk Bild: Yle/Mikael Kokkola borgå bb

Stress dåligt för förlossningen

Amanda Karlsson tog med sig sonen Ivar till torget på söndagen. Ivar föddes i Borgå i september i fjol. Karlsson känner starkt för saken.

- Bb borde få vara nära. En förlossning handlar mycket om att slappna av. Det är då det går bra och går framåt, säger Karlsson, som studerar till barnmorska.

Karlsson förklarar att en föderska inte borde få extra stress av att ta sig långa vägar till ett främmande ställe när det gäller något så intimt eller då det kan vara bråttom.

- Jag tycker att de ekonomiska argument som har förts fram som en orsak till att bb borde stänga inte håller. Jag tror att det blir dyrt att stänga en verksamhet som fungerar. Det finns både personal och lokaler.

Karlsson hoppas att invånarnas starka reaktioner ska få sjukvårdsdistriktets styrelse och kanske även politiker på högre nivå att vakna.

- Jag hoppas de inser hur dumt det är att stänga.

Mor med barn på demonstration
Amanda Karlssons son Ivar föddes i Borgå i september 2015. Mor med barn på demonstration Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Otryggare för alla invånare

Rädda Borgå bb = rädda liv står det på det plakat som Maria Westermark och sonen Oliver har tagit med sig till Borgå torg.

- Det kändes rätt att skriva så, för man vet inte vad som händer när avståndet till säker vård blir längre. Det blir kanske små besparingar nu men vården av mammor och barn som har skadats på grund av lång väg till bb blir betydligt större än det lilla man vinner, anser Westermark.

Westermark påpekar att en stängning av förlossningsavdelningen kan leda till otrygghet också bland den övriga befolkningen.

- Vad om ambulanserna är upptagna med att föra mammor till bb – hur ska de sköta om andra som behöver akutvård samtidigt? Jag förstår inte hur det kan anses vara den rätta lösningen.

Plakat för Borgå bb
Maria Westermark påpekar att en stängning av Borgå bb påverkar alla invånares säkerhet. Plakat för Borgå bb Bild: Yle/Mikael Kokkola maria westermark

Förlossningsavdelningen vid Borgå sjukhus hotas av nedläggning. Den fungerar med tilläggslov till slutet av 2016.

HNS nämnd för Borgå sjukvårdsdistrikt tar denna vecka ställning till om den borde föreslå ytterligare två års tilläggstid. Förslaget inför nämndens möte är att man inte ansöker.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland