Hoppa till huvudinnehåll

Irakiska styrkor börjar storma Falluja

Den irakiska armén har nu påbörjat sitt försök att storma staden Falluja som kontrolleras av terrororganisationen Islamiska staten IS.

Armén inledde för en vecka sedan en militäroffensiv för att återerövra staden. Hittills har insatsen främst varit inriktad på att återta byar runt staden men i morse gick operationen in i en ny fas.

Den irakiska arméns elitstyrkor attackerar nu Falluja från flera håll samtidigt.

- Irakiska styrkor gick in i Falluja med flygunderstöd från den internationella alliansen, det irakiska flygvapnet och med hjälp av artilleri och stridsvagnar, sade generallöjtnant Abdelwahab al-Saadi som leder operationen.

Falluja var den första irakiska staden som IS erövrade, i januari 2014. Staden ligger bara några tiotals kilometer från Iraks huvudstad Bagdad.

Under förmiddagen har tiotals personer dödats i IS bombdåd i Bagdad. Attackerna ses som ett försök att avleda arméns uppmärksamhet från offensiven mot Falluja.

Tiotusentals civila i riskzonen

Oron är stor för de omkring 50 000 civila som är fast i staden. De har fått uppmaningar om att bära vitt så de irakiska styrkorna ska kunna skilja dem från IS-soldater.

Det råder brist på förnödenheter i Falluja och FN uppger att det finns rapporter om att en del har svultit ihjäl. Andra har dödats av IS eftersom de vägrat strida för gruppen eller använts som mänskliga sköldar.

Jag visste att jag antingen kommer att rädda mina barn eller dö med mina barn.― Ahmad Sabih som lyckades fly Falluja

Bara några hundra familjer från stadens utkanter har lyckats fly.

- Jag bara bestämde mig för att riskera allt. Jag visste att jag antingen kommer att rädda mina barn eller dö med mina barn, sade 40-årige Ahmad Sabih som lyckades ta sig till den norska hjälporganisationen NRC:s läger tidigt på söndagen.

Alla hade inte lika stor tur.

- Man måste välja en väg där kusten är klar. De som valde fel väg dödades, sade Sabih till AFP.

Brist på hjälp

Den norska hjälporganisationen NRC driver flera läger söder om Falluja. Omkring 3 000 har flytt till lägren under de senaste veckorna och fler väntas försöka fly när striderna trappas upp.

På NRC hoppas man att fler lyckas fly samtidigt som man oroar sig för att resurserna inte räcker till för alla.

- Våra resurser i lägren är redan nu mycket ansträngda och om många fler flyr har vi kanske inte tillräckligt med dricksvatten för alla, sade Nasr Muflahi som är NRC:S chef i Irak.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes