Hoppa till huvudinnehåll

Svenska skolor fortsätter som självständiga i Helsingfors

Utbildningsverket i Helsingfors.
Det svenska och det finska slås inte ihop i samma administration. Utbildningsverket i Helsingfors. Bild: YLE/Maja Ottelin utbildningsverket

I stället för att Helsingfors slår ihop den finska och svenska skoladministrationen kommer den svenska utbildningen nu att få en egen servicehelhet.

Slå ihop den svenska och finska skoladministrationen, sade Helsingfors stadsdirektör Jussi Pajunen. Nej, gör inte det, sade SFP i Helsingfors, och tvåspråkighetskommittén och ledarskapssektionen höll med.

Ledarskapssektionen fattade beslut om saken på måndag morgon.

Marcus Rantala poserar i Terminal 2 på Helsingfors-Vanda flygplats.
Marcus Rantala (SFP) är glad över att den svenska skoladministrationen förblir svensk i Helsingfors. Marcus Rantala poserar i Terminal 2 på Helsingfors-Vanda flygplats. Bild: Yle / Sofie Gammals helsingfors-vanda flygplats

- Jag är mycket glad över det här beslutet. Det är ett beslut med tvärpolitiskt stöd, och visar att förtroendevalda behövs för att korrigera sådant som beredningen inte tagit i beaktande, säger Marcus Rantala (SFP).

Också Helsingfors stads tvåspråkighetskommitté, med representanter för alla partier, har enhälligt godkänt modellen.

Förslaget att bevara den svenska skoladministrationen som en egen enhet kom från SFP. Också stadens tvåspråkighetskommitté, med representanter för alla partier, har enhälligt godkänt modellen.

Arbis byter huvudman

Förändringen innebär att även Helsingfors Arbis byter huvudman.

Det är högt i tak och låga trösklar vid Arbis i Helsingfors.
Helsingfors Arbis hör i framtiden till samma serviceenehet som utbildningsfrågor. Det är högt i tak och låga trösklar vid Arbis i Helsingfors. Bild: Yle helsingfors arbis

- Nu kommer dagiset, grundläggande utbildningen, gymnasierna och Arbis att höra hemma under samma tak, säger Marcus Rantala.

Marcus Rantala är stadsfullmäktigeledamot, sitter i stadsstyrelsen och är medlem av ledarskapssektionen, som fattade beslutet.