Hoppa till huvudinnehåll

De stulna bilarna från Inveon i Borgå hittades

östra nylands yrkesinstitut inveon
Arkivbild. Släpvagnen på bilden hör inte till stöldgodset. östra nylands yrkesinstitut inveon Bild: Yle/Stefan Härus östra nylands yrkesinstitut

De två skåpbilarna som stals från yrkesinstitutet Inveon natten till måndagen är funna.

Kriminalkommissarie Jyri Hiltunen vid Östra Nylands polisinrättning berättar att den första bilen hittades i närområdet, men vill inte avslöja exakt var. Bilen är troligen i körskick.

Polisens tekniska utredare undersöker bilen under tisdagen. Det är möjligt att en del av de stulna verktygen ligger i bilen.

Vid middagstid på tisdagen bekräftar samkommunsdirektör Johan Söderberg att även den andra bilen har hittats i en närkommun. Också den torde vara i sådant skick att den går att ta i användning igen.

- Inget annat stöldgods har vad jag vet hittats ännu.

Rektorn: ”Sorgligt”

Inbrottstjuvar for i väg med värdefulla verktyg, datorer och två skåpbilar från yrkesinstitutet Inveon i Haiko i Borgå natten till måndagen. Stöldgodset har ett värde på kring 100 000 euro.
Rektor Solveig Mickels tycker det hela är sorgligt.

- Man inser att världen har blivit annorlunda och Borgå inte längre är en liten trygg ankdamm.

Allt som stals är utrustning som behövs i undervisningen. Alla yrkesprov är ändå avlagda och lärarna har tagit med sig egna datorer till skolan. Alla datasystem som innehåller information om eleverna har fått nya lösenord och kan inte längre öppnas med de stulna maskinerna.

Försäkringsbolaget nästa

Tur i oturen enligt Solveig Mickels är att den sista skolveckan innebär mycket annan verksamhet än traditionell undervisning för Inveons studerande och lärarkår. Bland annat arrangeras en innebandyturnering.

När den detaljerade listan på allt som har stulits är komplett, ska Inveons försäkringsbolag ta ställning till hur mycket som ersätts. Sedan har skolan sommaren tid på sig att köpa ersättande verktyg för höstens elever.

Artikeln är uppdaterad kl. 12.10 med uppgiften om att även den andra skåpbilen har hittats.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland