Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: Stafettkarnevalen i Vasa – en erfarenhet rikare

Jan-Erik Eklöf på Stafettkarnevalen 2016.
Jan-Erik Eklöf på Stafettkarnevalen 2016. Jan-Erik Eklöf på Stafettkarnevalen 2016. Stafettkarnevalen,jan-erik eklöf

Den treåriga renoveringen av Olympiastadion i Helsingfors har även tvingat Stafettkarnevalen på flykt. År 2016 ordnades Stafettkarnevalen i Vasa, nästa år springs det i Esbo och år 2018 är det Åbos tur.

Inför karnevalen i Vasa var det mycket prat om att många skolor skulle utebli från Stafettkarnevalen då skolorna inte har resurser att resa upp till Vasa. Mycket snart stod det klart att så inte är fallet. Organisationen blev till och med överraskad över det stora behovet av inkvarteringar i Vasa.

Om man jämför med karnevalen i Helsingfors var det en ökning på 50 procent. Vi fick tillsammans med de lokala arrangörerna arbeta hårt i en vecka för att hitta boende åt elever och lärare, men lyckades till slut få alla inkvarterade.

Flytt innebar extra jobb

Att flytta från Olympiastadion till en annan arena var inte helt problemfritt. Vi är vana med att Olympiastadion erbjuder oss all behövlig infrastruktur och teknik. Så var inte fallet i Vasa utan vi fick dra såväl elledningar som koppla internet till vårt resultatkansli och övriga funktioner.

Vi var även tvungna att bygga ett uppropstält utanför själva Karlsplan, men när jobbet var gjort löpte tävlingarna väl. En stor eloge till de lokala frivilliga, som var både yrkeskunniga, engagerade och hade ett gott humör igenom hela evenemanget.

Inger Nabb förtjänar även ett stort tack för hennes insatser. Vi kommunicerade den sista månaden före karnevalen sent in på kvällarna för att lösa diverse praktiska problem. Både lördag, söndagar och kyrkliga helger gick åt till arrangemangen. Utan Ingers hjälp hade det nog inte blivit en så lyckad karneval. Tack Inkku!

Stafettkarnevalen väcker brett intresse

Stafettkarnevalen väcker ett otroligt stort mediaintresse, vilket tiden före, under och efter Vasakarnevalen visade. Det är väl ganska naturligt att Stafettkarnevalen lyfts upp i svenskspråkig media, men karnevalen har även väckt intresse i den finskspråkiga pressen. Den lokala Pohjalainen och Kirkkonummen Sanomat gjorde stora rubriker av årets karneval. Några av artiklarna hittar ni på Stafettkarnevalens hemsida.

Våra egna hemsidor hade nästan 40000 besök och över 200000 sidladdningar. Vår Facebooksida har 4500 följare. Man kan lugnt säga att Stafettkarnevalen lever och mår väl.

Det går inte att se ett slut på den enorma popularitet vi får njuta av, så länge vi är lyhörda och lever i tiden. Finland kommer att fylla 100 år nästa år och även Stafettkarnevalen kommer att vara med och fira Finlands 100-åriga självständighet. Mer om detta i ett senare skede.

Nu vill jag ta tillfället i akt att välkomna skolungdomen till Stafettkarnevalen år 2017 som ordnas i Alberga i Esbo mellan den 19 och 20 maj!

Önskande alla Stafettkarnevalsfantaster en skön sommar i idrottens tecken,

Jan-Erik ”JEJE” Eklöf
Projektledare

Läs också

Nyligen publicerat - Sport