Hoppa till huvudinnehåll

Hangö lovordas av kanadensisk nyhetssajt

Parkdammen i Hangö.
Om Hangö kunde rodna vore kinderna nog blossande röda efter allt beröm. Parkdammen i Hangö. Bild: Yle/Petra Thilman tallholmen

Hangö kanske kan vänta sig en tillströmning av kanadensiska turister i sommar. Kanadas största nyhetssajt Toronto Star prisar nämligen staden i ett resereportage efter att ha besökt vad de kallar "Finlands riviera".

"Doften av vilda rosor fyller luften och tystnaden bryts endast av lätet från havsfåglar, det dämpade ljudet av åror som rör sig genom vatten och barns fötter som springer i sanden." Så beskriver redaktören Karen MacKenna Hangö i sin artikel Exploring Hanko, Finland's 'Riviera' (ungefär: Utforskning av Hangö, Finlands riviera).

MacKenna är från Toronto och redaktör på Toronto Star. Hon är ett stort fan av finländsk design och kallar Finland sitt andra hem.

Bengtskär och loppmarknad lockar

Landmärken som stadens röda vattentorn och Hangö kyrka får ett omnämnande, och kvällstorget i Östra Hamnen och Bulevardens glasskiosk nämns som ett par av de stora favoriterna.

Vattentornet och kyrkan i Hangö.
Det granna vattentornet imponerar. Vattentornet och kyrkan i Hangö. Bild: Yle/Marica Hildén kyrkan i hangö

MacKenna rekommenderar också att Hangöbesökaren gör en utflykt till Bengtskär, trots att hon menar att det kan gunga ordentligt på vägen dit och båtturen inte är för den klenmodiga.

Andra ställen som enligt MacKenna är värda ett besök är fiskrestaurangen På Kroken, loppmarknaden Temppeli-kirpputori, Alan's Café och Café Bryggan.

fyra vindarnas hus i hangö
De Fyra Vindarnas Hus faller MacKenna i smaken. fyra vindarnas hus i hangö Bild: Yle/ Robin Holmberg fyra vindarnas hus

De Fyra Vindarnas Hus på Lilla Tallholmen med sina tusenskönor hör även till MacKennas favoriter.

Hon påminner också besökaren om att utforska Hangös natur, både surfvågorna vid Tullstranden och Tulluddens naturstig till Finlands sydligaste punkt.