Hoppa till huvudinnehåll

Många 70-åringar vill jobba på Heureka

En vy över Heureka-byggnaderna.
En vy över Heureka-byggnaderna. Bild: Heureka Heureka, Vanda,heureka

I vetenskapscentret Heureka i Vanda har ett trettiotal guidejobb för seniorer väckt stort intresse. Närmare 600 personer över 70 år har sökt jobb som guide för höstens nya utställning Dialogi ajassa (på svenska Dialog i tiden). Temat för utställningen är människans åldrande.

Heureka meddelade i våras att man söker 30 positiva, levnadsglada och sociala seniorer som är redo att dela sina egna livshistorier med besökarna. Kravet är att de ska ha 70 års livserfarenhet.

- Vi har många bra kandidater. Vi har mycket jobb framför oss, säger Merja Nuutinen, Heurekas inspirationschef.

Sammanlagt 578 personer har sökt jobbet och de äldsta över 90 år. Det stora intresset att återvända till arbetslivet kom som en överraskning för Heureka.

Utnyttja seniorers erfarenhet

Enligt Heurekas upplevelsechef Mikko Myllykoski visar det stora intresset att man kan sysselsätta människor i alla åldrar.

- Det här visar att det nog finns meningsfulla sätt att utnyttja seniorers erfarenhet och expertis, säger Myllykoski.

Ansökningstiden har gått ut. Vetenskapscentret ska nu välja ut 120 personer som får delta i ett tvådagars urvalstillfälle i juni. Av dem anställs 30 personer som sedan utbildas i september. Själva gudiejobbet börjar i oktober då utställningen öppnar.

Utställningen Dialogi ajassa – vanhenemisen taito (på svenska ungefär Dialog i tiden - talangen att åldras) ska upplysa om individualiteten i åldrandet.

Med utställningen vill Heureka öka på empatin gentemot äldre och fördjupa dialogen mellan generationerna.