Hoppa till huvudinnehåll

Rekorddödlig vår på Medelhavet

Tusentals har också räddats under samma period.
Tusentals har också räddats under samma period. Tusentals har också räddats under samma period. Bild: EPA/US MARINA MILITARE medelhavet,Medelhavet

Över 2 500 människor har drunknat på Medelhavet under årets fem första månader, visar siffror från FN. I fjol var antalet 1 855 under samma period och 2014 var siffran 57.

De allra flesta har drunknat på den riskfyllda rutten mellan Libyen och Italien. I vattnen utanför Libyens kust är risken att drunkna hela 1 på 23.

Trafiken på den rutten har ökat sedan EU:s och Turkiets kontroversiella flyktingavtal trädde i kraft i slutet av mars. Avtalet har i princip helt täppt till den tidigare så populära rutten från Turkiet till Grekland

FN:s flyktingorgan UNHCR säger att nästan 900 personer drunknade bara under förra veckan i tre förlisningar utanför Libyens kust. Tidigare har man talat om 700 drunknade, men vittnesmål från överlevande tyder på att siffran är betydligt högre.

- Jag vill betona att siffran är en försiktig uppskattning, sade UNHCR:s talesman William Spindler.

Sammanlagt har över 200 000 flyende människor kommit till Europa sedan årsskiftet. I fjol var motsvarande siffra 92 000 för årets fem första månader.

  • Quiz: Känner du igen Finlands invasiva arter?

    Testa dina kunskaper i vårt bildquiz!

    Invasiva främmande arter är växter och djur som människan har fört in till områden där arten inte naturligt är utbredd, och som utgör ett hot mot den biologiska mångfalden. Känner du igen de här invasiva arterna som förekommer i Finland?

  • Fjärde raka för Cocks – vann baltiska ligan efter finalrysare

    Cocks besegrade ukrainska Zaporozhyes i finalen.

    Cocks är fortfarande herren på täppan i den baltiska handbollsligan. Riihimäkiklubben vann den internationella ligan för fjärde året i svit genom att besegra ukrainska ZTR Zaporozhyes med 23–22 i finalen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes