Hoppa till huvudinnehåll

Rekorddödlig vår på Medelhavet

Tusentals har också räddats under samma period.
Tusentals har också räddats under samma period. Tusentals har också räddats under samma period. Bild: EPA/US MARINA MILITARE medelhavet,Medelhavet

Över 2 500 människor har drunknat på Medelhavet under årets fem första månader, visar siffror från FN. I fjol var antalet 1 855 under samma period och 2014 var siffran 57.

De allra flesta har drunknat på den riskfyllda rutten mellan Libyen och Italien. I vattnen utanför Libyens kust är risken att drunkna hela 1 på 23.

Trafiken på den rutten har ökat sedan EU:s och Turkiets kontroversiella flyktingavtal trädde i kraft i slutet av mars. Avtalet har i princip helt täppt till den tidigare så populära rutten från Turkiet till Grekland

FN:s flyktingorgan UNHCR säger att nästan 900 personer drunknade bara under förra veckan i tre förlisningar utanför Libyens kust. Tidigare har man talat om 700 drunknade, men vittnesmål från överlevande tyder på att siffran är betydligt högre.

- Jag vill betona att siffran är en försiktig uppskattning, sade UNHCR:s talesman William Spindler.

Sammanlagt har över 200 000 flyende människor kommit till Europa sedan årsskiftet. I fjol var motsvarande siffra 92 000 för årets fem första månader.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes