Hoppa till huvudinnehåll

Sekasin-kampanjen väckte brett engagemang

X3M är sekasin-logo med rött
Våga prata om psykisk ohälsa! X3M är sekasin-logo med rött Bild: Yle yle x3m

Sekasin-kampanjen som lyfte fram psykisk ohälsa var en stor framgång. Det breda engagemanget visar att psykisk ohälsa berör oss alla. Trots att kampanjen nu är officiellt avslutad fortsätter ämnet att vara mer aktuellt än någonsin.

Sekasin-kampanjen pågick under två veckor i maj och var ett samarbete mellan Yle, Föreningen för mental hälsa i Finland, Centralförbundet för mental hälsa och Mannerheims barnskyddsförbund.

Också X3M deltog aktivt i kampanjen med både allmän information om psykisk ohälsa och personliga berättelser av olika finlandssvenska unga som kämpat med sin psykiska hälsa, bland dem två av X3M:s programledare, Fredrika Lindholm och Nicke Aldén.

Kampanjens huvudsyfte var att uppmana unga till öppenhet när det gäller psykisk ohälsa och att ge ny fart åt samhällsdiskussionen.

Så här ser statistiken för psykisk ohälsa ut i Finland.

Kampanjen kulminerade i en gratis chattjänst, Sekasin247, riktad till unga. Chatten var öppen dygnet runt i en veckas tid. Tjänsten var den första av sitt slag i Finland och visade sig vara en väldigt efterlängtad resurs. Chatten var fullspäckad med en kontinuerlig kö och de 1239 diskussioner som totalt hölls skulle ha varit flera om medlen tillåtit. I och med chattens framgång kommer Sekasins samarbetspartners nu att utreda möjligheten till tjänstens fortsättning.

- Vi vet att varje utstött ung kostar Finland ca 1,2 miljoner euro. En fortsättning på tjänsten skulle kräva en investering på ca en halv miljon per år, säger Sari Aalto-Matturi, verksamhetsledare på Föreningen för mental hälsa i Finland, till Yle Uutiset.

I samband med kampanjen lanserades dessutom dramaserien Sekasin. Serien följer några ungas vardag på det psykiatriska sjukhusets stängda avdelning och du kan se serien med svensk textning på Arenan.

X3M fick mycket respons

Den stora responsströmmen vi fick under kampanjveckan både på x3m.yle.fi och i sociala medier visar att psykisk ohälsa berör oss alla i en eller annan form. Vi måste hålla dialogen öppen - vi måste fortsätta lyssna och finnas där för varandra, men framförallt så måste vi våga berätta om vi mår dåligt. Här följer några reaktioner på vår Sekasin-bevakning.

Tack för att ni gör en sådan här serie. Det är inte en dag för tidigt. Tack, Sebastian, att du hade mod att dela detta. Vi är många med samma öde. Det ena triggar det andra då det gäller ångest och hypokondri. Kan bara säga att känslorna och övertygelserna är verkliga, trots att någon säger att det "bara" är känslor. För mig hjälpte det med medicinjustering och att lägga om terapin. Måendet går i perioder och det får man acceptera.― Kvinna
Läs artikeln om Sebastian här.
Mycket bra initiativ, dels av Yle att ta upp diskussionen om psykiskt illamående, och en eloge åt Fredrik som träder fram och snackar om att leva med detta. Genom mitt jobb har jag kommit till insikten att psykiskt illamående är det största samhälleliga problemet vi har. Det påverkar familjer, arbetsplatser, nationalekonomi och inte minst individen själv som förtjänar ett normalt liv. Det är inte frågan om "svaga människor" som inte kan skärpa sig. Inte människor som behöver ömkan eller en offerförklaring. Det är frågan om vanliga människor som mår dåligt och som behöver få komma till tals och tas på allvar. Att avstigmatisera och komma till insikt med att psykiskt illamående inte är karikatyrbilden av en okänd galning i tvångsdräkt, utan snarare vanliga människor - våra syskon, föräldrar, egna barn eller kollegor som försöker hanka sig fram och göra sitt bästa - är ett viktigt steg för att göra samhället hållbarare.― Sympatisör
Läs artikeln om Fredrik här.
Det är modigt att berätta om sina svåra stunder. Många kämpar utan att ens veta om det med mentala sjukdomar. Tala och dela. Tillsammans fixar vi det. Allt är ok.― Nina

Se X3M-profilen Nicke Aldéns vlogg om sin psykos här.
Jätteviktigt att du tar upp det här Fredrika. Varje dag finns det väldigt många människor som upplever liknande saker och det är såna som du som kan göra skillnad. Tummen upp.― Benny

Se X3M-profilen Fredrika Lindholms vlogg om sin erfarenhet av psykisk ohälsa här.

Läs mer om Sekasin-kampanjen och chattjänsten i Yle Uutisets artikel.

Stort tack till alla er som delat med er av era berättelser!